Kultúra

2016.10.03. 16:05

Miért értjük félre egymást olyan sokszor - Három nézőponton keresztül mesél Kemény Zsófi

Székesfehérvár - Az író családból származó Kemény Zsófival a FIN vendégeként beszélgettek a múlt héten.

Bokros Judit

Hogy mi az, amit Kemény Zsófi még sosem? Az ifjú költő, slammer, író estjén az biztosan kiderült: a 2014-ben kiadott könyv előtt például még sosem írt ifjúsági regényt. Persze, az Én még sosem című könyv nem konkrétan Zsófiról és arról szól, ami vele megtörtént vagy nem történt meg, ám tudható, hogy a szerző saját élményeiből is belefűzött néhányat a három fiatalról szóló történetbe.

Kemény Zsófival (balra) kiadója, Péczely Dóra beszélgetett Fotó: Koppán Viktor

A Pagony könyvesboltban a Fehérvári irodalmi napok (FIN) vendége volt nemrég a fiatal, 1994-es születésű Kemény Zsófi, akivel Péczely Dóra, a kötet kiadójának főszerkesztője beszélgetett. Az írónő rakoncátlan tincseivel, sötétkék famernadrágjában, csíkos pólójában és rövid, fekete dzsekijében egy bájos kamasz benyomását keltette. Jó néhány évvel túl van azonban már azon a korszakon, amelybe könyvének szereplőit helyezte. Az Én még sosem című ifjúsági regény ugyanis három középiskolásról, az ő szerelmi háromszögükről szól, miközben bemutatja a mai tinédzserek jellemző élethelyzeteit, problémáit.

A beszélgetésen Péczely Dórától megtudhattuk, hogyan merült föl a kiadónál egy újabb ifjúsági regény ötlete, amelynek megírására ő kérte föl az akkor még gimnazista Zsófit. A fiatal lány - akinek édesapja Kemény István költő, nővére Kemény Lili költő, filmrendező, édesanyja Szirmay Ágnes dramaturg - azonnal igent mondott, pedig akkor még nem volt meg a fejében a történet. Az viszont elég hamar kialakult benne, hogy három szereplő nézőpontjából írja meg a szöveget. Ez a módszer Péczely Dóra szerint nagy kihívás lehetett egy kezdő prózaírónak.

Zsófi szerint a szöveg, a három nézőpontú történetmesélés jól érzékelteti, miért is értjük félre egymást olyan sokszor. Mindezt időben ráadásul egy érzékeny korszakba, a kamaszkorba helyezte, amelyben akkoriban nagyon is otthonosan mozgott. Az első ifjúsági regény a visszajelzések szerint jó fogadtatásra talált, amihez hozzájárulhatott, hogy a szerző valós helyszíneket, hús-vér szereplőket is beleírt a történetbe.

A fehérvári beszélgetésen szóba került a folytatás, ám a pszichológia után jelenleg szabad bölcsészet szakra járó Zsófi úgy nyilatkozott: még nem tudja, mikor vág bele újabb könyv írásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!