Kultúra

2016.09.05. 16:40

Kőbe álmodott alakok

Csákberény - Újabb kifejező szobrát avatták föl nemrég egy szomszédos településen. Máhr Ferenc arról mesélt, hogyan szelídül meg kezei alatt a kőtömb.

Bokros Judit

Máhr Ferencet bekötött csuklóval találjuk csákberényi műhelyében - mint kiderült, megerőltette a karját, ám az elsősegély után folytatja is a munkát. Szorítja az idő: két hatalmas kőtömb vár arra a műhelyben, hogy decemberig kifaragjon belőlük egy Jézus-szobrot, amely megrendelésre készül. Közbejött azonban egy másik feladat is, méghozzá egy dombormű megformálása, amire pár napja van. Máhr Ferenc ennek ellenére egy csöppet sem látszik idegesnek, zaklatottnak. Sőt, úgy tűnik, hogy ő a nyugalom megtestesült szobra. Tudja, hogy minden időben megvalósul, hiszen ha kell, akkor az egész napját rászánja a munkára. Fájó csuklóval is.

Máhr Ferenc bekötött csuklóval is dolgozik. Csákberényi műhelyében kifejező szobrok formálódnak a hatalmas kőtömbökből Fotó: Koppán Viktor

A szobrászművész legutóbb a gántiaknak készített egy művet, a németek kitelepítésének évfordulójára. A történelem e sorstragédiája egy batyus asszony kapufélfára támaszkodó alakjában ölt testet, a kifejező szobor címe: Búcsú a szülőföldtől. Máhr Ferencnek néhány éve készült már egy hasonló műve, Zsámbékra, szintén a német kitelepítés kapcsán, ám ez egészen más, még a dolgos zsámbéki hétköznapokhoz kapcsolódó jelenetet örökít meg. A kompozíciót Melocco Miklós szobrászművész jóváhagyásával állították föl.

A csákberényi szobrász mesterségéről azt meséli, minden nagyapja alakjának megmintázásával kezdődött.

- Hiányzott az elhunyt nagyapám, így megformáltam magamnak agyagból. Aztán csak csodálkoztam, hogy mások miért csodálkoznak az életnagyságú szobor láttán. Valahogy így indult - idézi fel az alkotó, akihez a festés is közel áll. Szeret elvonulni, és akár egész nap képeket alkotni, ám ugyanígy van ez a szobrászattal is. Mikor mire van belső igénye, illetve, mennyire szorítja határidő megrendelés miatt.

Az alkotó és a készülő Jézus-szobor formás makettje

A külső, avatatlan szemlélőnek nehéz elképzelni, hogyan lesz egy több tonnás kőtömbből figura, méghozzá nem is akármilyen, és hogyan idomul, alakul az anyag a művész keze munkája során. Máhr Ferinek ez persze már nem nagy kunszt, s azt mondja, minden fejben dől el. Vagyis, miután megjelenik
előtte a kép a leendő szoborról, kompozícióról az adott téma kapcsán - akár álmában -, már csak ki kell azt faragnia. Az ehhez szükséges technikai, szakmai tudást is elsajátította: sokat olvasott a festészetről, szobrászatról. Aztán lényegében a gyakorlat tette mesterré. Azt mondja:

- A legfontosabb, hogy annak a szobornak, amit meg akarok faragni, minden kis részletét lássam a lelki szemeim előtt. Olyan élesen rakom össze a képet, hogy olyan, mintha előttem lenne. Amikor elakadok, csak megnézem azt a részt, és folytatom a munkát. Sosem volt feladat ez számomra, mert annyira természetes, mintha levegőt vennék. S most, hogy sokat dolgozom kővel, már úgy kívánom a festést, mint aki éhezik. Aztán meg fordítva - fogalmaz az alkotó.

Megrendelései évek óta vannak, először kis faszobrokat kértek tőle, aztán jöttek a nagyobb munkák. Ellenértékként sokszor csak kisebb tárgyi fizetséget kért, s most sem arról híres, hogy alaposan megkéri a szobrai árát. Főleg az eszmei érték, az elkötelezettség motiválja. Az anyagot, a követ ő választja, a többiben megegyeznek a megrendelővel. Nem akar ő már meggazdagodni - jegyzi meg hamiskás mosollyal -, megelégszik azzal, ami van: a kis csákberényi házzal, a műhellyel, a régebbi autóval.

A gánti szobor kapcsán a polgármester, Spergelné Rádl Ibolya kereste meg egy ötlettel, ám Máhr Ferenc javaslatára végül az általa megálmodott mű készülhetett el.

- Próbáltam fejben, képben megragadni a lényeget. Nem akartam túl tragikusan ábrázolni, inkább kifejezően. A követ az ottani bányából választottam, nem láttam, mekkora, de végül szerencsére benne volt ez az alak, ami körülbelül egy hónap alatt készült el.

A Jézus-szobrot, amin jelenleg dolgozik, decemberben avatják föl Pilisszántón, a Csillagösvényen. A címe:
Isten, áldd meg a magyart! Ez a jelenet, vagyis az áldó Jézus képe jelent meg a művész fejében, miután elment a helyszínre. Már formába öntötte a makettet, ez alapján dolgozik, határozottan vésve a követ, ami szépen engedelmeskedik a kezének.

Csákberény határában újabb ihletett munka készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!