Kultúra

2016.06.08. 11:39

Luna-est, elszállással

Székesfehérvár - Mint egy közös meditáció – olykor szinte ilyen volt a Luna-est, amelyet iski Kocsis Tibor kiállításához szerveztek hétfőn a múzeumba.

Bokros Judit

Tágas terek, hófehér falak, többnyire fekete-fehér, nagyméretű képek – ebben a közegben rendezték meg a Luna-estet a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

(Fotó: Molnár Artúr)

Az apropót az említett képek, iski Kocsis Tibor festőművész többnyire szénnel készült, a Holdra szállás által ihletett művei adták. Ebben a kiállításban olvasta föl Bartis Attila író, fotográfus – egyebek mellett A séta, A nyugalom című regények szerzője – azokat a szövegeit, amelyekben szintén megjelenik a Holdra szállás motívuma. Az ő jelenlétét a NARTcore – Kováts Gergő (laptop, szaxofon) és Meggyes Ádám (trombita, tárgyak) zenei kettőse erősítette, s ez a hármas aznap estére teljesen szerves részévé tudott válni a kiállításnak.

Bartis megfontolt, nyugodt hangú fölolvasása és a NARTcore által hangszereikből, eszközeikből előcsalt hangok, zörejek egészen misztikussá tették a hangulatot. A Holdat különös, művészi módon ábrázoló képek között úgy érezhettük: mi is részesei vagyunk az élménynek, szinte ott járunk a Holdon, de legalábbis lebegünk az űrben, miközben némi félelemmel vegyes kíváncsiság és határtalan nyugalom jár át bennünket. Többen becsukták a szemüket, még jobban átadva magukat a felolvasás és a zene nyújtotta élménynek. Mint egy közös meditáció, elcsöndesedés, elszállás, furcsa lebegés – olyan volt ez az est Luna, a Hold „közelében”, illetve saját magunkban. Nehéz volt „visszatérni”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!