Kultúra

2016.05.17. 08:29

Maroknyi lelkes gyermekbábos - Készségfejlesztő a műfaj, úgy tűnik, mégsem becsülik eléggé

Székesfehérvár –A múlt heti megyei válogatóról ketten jutottak tovább a júniusi Gyermekbábosok XXIII. Országos Fesztiváljára. Már csak azért is, mert összesen két csoport jelentkezett a felhívásra.

Bokros Judit

A Fonódás Kulturális Egyesület, a Művészetek Háza és a Játszótárs Játékkészítő Műhely ismét megszervezte a gyermekbábosok országos fesztiváljának megyei elődöntőjét. Az általános iskolás korú gyerekeknek kiírt válogatóra idén mindössze két csoport jelentkezett a Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskolából, valamint a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMK Aba Sámuel Tagiskolájából.

Mint érdeklődésünkre kiderült: tíz éve 8-10 csoport is nevezett a megyéből, viszont utána többször volt példa arra, hogy hasonlóan kevesen vettek részt a válogatón. Ez az év ismét hullámvölgynek tűnik – az okokról Gonda Emma művelődésszervezőt kérdeztük.

- Nagyon fontos lenne, hogy az óvodákban, iskolákban jelen legyen a bábozás. Persze, nagyon munka-és pénzigényes műfajról van szó: el kell készíteni a bábokat, díszleteket, kellékeket. A gyerekekkel való foglalkozás is időigényes, a tanárok pedig leterheltek. Még egy 10 perces darab is hosszú hónapok munkája, mert a szép kiejtéstől kezdve a mozgásig mindent meg kell tanítani. Ma amolyan „szent őrült" emberek kellenek ahhoz, hogy egy-egy ilyen bábcsoport működjön – mondta Gonda Emma, aki szerint a gyermekbábozást sem az iskolákban, sem a fenntartóknál nem kezelik az értékének megfelelően. Pedig, a nagy mennyiségű tananyag mellett ez olyan komplex foglalkozás lehetne, ami a diákok rengeteg készségét fejleszti. Mindeközben a felnőtt bábszínház forradalmi időszakát éli, kilép a paraván mögül, s a modern technikát használva újul meg.

Az Aba Sámuel Tagiskola Bóbita csoportja Szalai Lászlóné vezetésével működik. Itt a Pamacs című darabjukat mutatták be (Fotó: Koppán Viktor)

A zsűri egyik tagja – Komendó Gabriella népművészeti referens mellett - Sevella Zsuzsanna fejlesztő-pedagógus, játékfejlesztő volt. Ő kifejtette, hogy jelenleg inkább a pedagógiai célzatú bábozás működik, amikor felnőttek játszanak a gyerekeknek. Egészen más a produkciós bábjáték, amibe a gyermek is bevonódik. A szakember a rohanó világban, a kevés szabadidőben, a nagy iskolai leterheltségben látja a gyermekbábosok megfogyatkozásának okát. Pedig ez a művészet megtanítja a diákokat csoportban dolgozni, egymásra figyelni, s erre az életben is szükség van. Ráadásul öröm egy előadás létrehozása, a szereplés, és az, hogy itt van egy közvetítő figura, a báb, ami plusz élményt adhat – fogalmazott.

Az egyik „szent őrült", a sárszentmihályi Mákvirágok bábcsoport vezetője, Bozai Éva. Részéről egyértelmű szerelem a bábozás, s kitartó munkájának, a gyerekek lelkesedésének  köszönhetően működnek már évek óta, számos sikerrel a hátuk mögött. Évától megtudtuk: bábozásra kapható diákot mindig lehet találni, pénz viszont annál kevesebb jut. Ők évek óta pályázatoknak köszönhetően tartják fenn a csoportot. A megyei válogatón bemutatott előadáshoz csupán a báb alapanyag 40 ezer forintba került, az pedig, hogy az egri találkozóra eljussanak, körülbelül 150 ezer forintba kerül majd. És valóban, a sok iskolai óra, teendő mellett nehéz összeterelni a gyerekeket a próbához.

Elhivatottság, pénz, idő – reméljük, mindebből több lesz a jövőben, hogy ennek a szép műfajnak mindenhol legyen utánpótlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!