Kultúra

2016.03.24. 12:52

Pallay Alkotókör Szabadbattyánban – Simogató szín- és fényjáték

Szabadbattyán – A Pallay Alkotókör tavaszi tárlata április közepéig látogatható a művelődési házban. A csíkvári művészcsoport tízesztendős születésnapját ünnepli.

V. Varga József

Kincer Györgyivel férje, Takács Antal fekete színű kartonját szemléljük – még csak egy vonást sem húzott rá.

– Gyere, megtréfáljuk – mosolyog Györgyi –, elkezdjük a képet.

Mire pár fotómasina-kattintgatás után újra odanézek, a lágy pasztellsávok kész kompozícióvá formálódnak.

– Tóni, a mai első munkádat nemhogy be se kellett fejezned, de el sem kell kezdened már – tódítom.

A szabadbattyáni születésű Pallay József festőművész özvegye, Vanda asszony 2004-ben férje nyolc olajfestményét adományozta a településnek, a Pallay-emlékszobát rá egy évre avatták, a gyűjtemény az évek során tovább gyarapodott. A csíkvári, szabadbattyáni alkotókör tíz éve Pallay nevét viseli, mostani tavaszi tárlatukat a legutóbbi három hónap terméséből állították össze.

– Az alkotókör méltó őrzője Pallay József művészeti hagyatékának, az emlékszoba állandó kiállítása a falu kulturális életének kimagasló értékei közé tartozik – fogalmazza meg Polyák István festő, grafikus, a Pallay-kör vezetője, a nagyközség polgármestere.

A Pallay Alkotókör tagjai a névadó emlékszobájában: Szerencse Ágnes (b), Jónás Erzsébet, Fürge Judit, Polyák István, Kincer Györgyi, Takács Antal, Baráth Irma, Molnár Mónika és Bölcskei Ilona. Hiányzik a képről: Flugyik Ibolya, Meszlényi Hajnalka és Mészáros Edit
Fotó: V. Varga József

Molnár Mónika valami újjal próbálkozik: a festmény rétegeit külön-külön viszi fel, nem keveri a színeket, amikor egy-egy szakaszt befejezett, többé már nem nyúl hozzá. Arra törekedve, hogy egyből az elképzelt textúra bontakozzon ki. Szerencse Ágnes és Bölcskei Ilona pasztellel dolgozik, ujjaikkal terítik, maszatolják a kéket, a barnát. Meszlényi Hajnalka a hajóárboc finomságait bogarássza, Mészáros Edit hármas osztatú képén meg-megcsillan a fény, magával ragadó Fürge Judit romantika-varázsa.

A művészkör tagjai havonta a művelődési ház Pallay-termében gyűlnek össze egy teljes napra – alkotnak, műhelymunkát folytatnak, diskurálnak, kielemzik egymás képeit. Amint mondják: feltöltődnek, gyarapodnak, lélekkel telnek meg.

A tavaszi tárlat fókuszában a természethű ábrázolás áll, tájképek, csendéletek váltakoznak, hangulatrezgések érhetők tetten. Évszakokra ismerünk a festményeken, ha már a való világban sokszor nem ismerhetünk rájuk. Végigsétálva a termen megnyugvással fogadjuk be a simogató szín- és fényjátékot.

A Pallay-kör nyári alkotótáborának az idén a két tantermes iskola ad otthont, kirándulást is terveznek, melynek helyszínéről még nem született döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!