Kultúra

2015.06.09. 13:15

Kiállítás egy Kongóban gyógyító fantasztikus magyar szemorvosról

Hajdú D. András: Cataracta című különleges fotókiállítását nyitja meg Virágvölgyi István, a Robert Capa Központ szakmai igazgatója június 11-én, 18 órakor a Mai Manó Házban, Kis Manó Könyvesboltban.

Szabó Zoltán

A tárlat témája: Richárd testvér orvosi munkája Kongóban. Egy hétéves kongói kislánynak ugyanis egy magyar orvos adta vissza a szeme látását a semmi közepén álló műtőjében – és mindezt Hajdú D. András végigfotózta. (Hajdú D. András sokszoros sajtófotó-díjas fotóriporter és multimédia készítő, aki többek között elnyerte a Pictures of the Year első díját 2015-ben.)

A fényképész, olyan történeteket örökített meg, amelyek nemcsak, hogy rávilágítanak a fejlődő országok rossz egészségügyi ellátására, hanem bemutatják Kongó hétköznapi hőseit is. A fotókiállítás A megnyitón a fotókiállítás központi alakja, Hardi Richárd is részt vesz, aki saját alapítványt működtet a rászorulóknak és egy kórházat is felvirágoztatott a régióban.

Richárd testvér, azaz Hardi Richárd szemorvos egy boldogan mosolygó kongói páciensével. Fotó: Hardi Richárd

Hardi Richárd szemorvos húsz éve gyógyít Afrika szívében, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600-800 kilométerre laknak bármilyen orvosi központtól. Tömegközlekedés nem lévén, a szürkehályog (cataracta) miatt sokszor addigra már teljesen világtalan páciensek (gyakran öregek és gyerekek) gyalogosan teszik meg az utat, és így érkeznek Richárd ideiglenesen felállított műtőjébe. Sokaknak ez az egyetlen esélye arra, hogy ne vakon és kiszolgáltatottan éljék le az életük hátralévő részét egy sárkunyhó belsejében.

A hétéves Mbedji is azon szerencsések közé tartozik, aki a magyar Richárd testvér jóvoltából újra visszanyerte a látását. A kislány és családja 80 kilométert tettek meg a mindössze 30 perces műtétért. Másnap Mbedji már tökéletesen látott. A látásával együtt visszakapta az életét is: iskolába járhat, később családot alapíthat – nincs többé magányra és nyomorúságra kárhoztatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!