Kultúra

2014.08.24. 17:50

Elektrografiaki kiállítás - Két hétig tanultak, kísérleteztek, alkottak

A Szabadművelődés Házában szombaton nyílt meg az a tárlat, amelyen Próbanyomatok címmel 9 alkotó mutatja be munkáit.

Gábor Gina

Ők kilencen a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai, akik arra vállalkoztak, hogy részt vesznek az elektrografikai művésztelep munkájában. Ki-ki ismerkedett a technikával vagy éppen még jobban elmélyült benne: a két hét termését mutatja be az összegző tárlat.

Az elektrografika viszonylag új művészeti ág, ami nálunk a 90-es években kezdett teret hódítani. Szűcs Erzsébet művészetörténész azt mondja, nevezhetnénk a műfajt komputer printnek is. A lényeg, hogy a művészek az alkotáshoz felhasználják a jelenkor vívmányait. Az első számítógépes grafikák fénymásolóval, faxgépek segítségével jöttek létre, fekete-fehérben. A technika fejlődött, már ki-ki otthon használhatja a számítógép áldásait, a photoshop lehetőségeit. A művek egyre színesebbé váltak, már nem csupán elektrografikáról hanem elektrofestészetről (is) beszélhetünk...

Nos, felvetődik a kérdés, ha a képalkotás technikai eszközei (számítógép, szkenner, digitális fényképezőgép) bárki számára szabadon elérhetőek – vajon hol kezdődik a művészet? Éppen erre ad feleletet ez a tárlat. Kiderül: a technikai ismeret kevés, ha nem párosul egyéni látásmóddal, képalkotási tehetséggel.

Péter Ágnes szobrászművészt a vízben tükröződő formák izgatták, Paczona Márta textiltervezőt, festőt a Pompeiben látottak inspirálták, illetve egy másik képén egy telefonfülkébe költözött hajléktalanról készült fotója adta a kiindulópontot. Pálné Hencz Teréz képző- és iparművész sorozata vallomás a városhoz, Fehérvárhoz fűződő viszonyáról, Hegedűs 2 László képző- és fotóművész stílusára is azonnal ráismerünk, ahogy a régi fotográfiát saját jeleivel látta el.

Érdekes Koppány Attila festőművész „szobor-átirata” és izgalmas, ahogyan a mindent beborító avarból, a különféle levelekből izgalmas textúrát hozott létre.Végvári Beatrix grafikus sorozata az emberről és olykor behatárolt helyzetéről vall, Ecsedi Mária grafikus, képzőművész számára egy Somogyi Győző-mű adta az inspirációt. Jónás Attila grafikus munkáiban azt szeretem, hogy áthatja a kézművesség: ő azt mondja, a műfaj korábban azért nem érdekelte, mert a technika adta lehetőséget pénzkeresésre használta: alkalmazott grafikákat készített. Ám rátalált a számítógépes rajztáblára és a hozzá használt „ceruzára”. A szabadkézi rajzzal személyesebbé, egyedivé lehet tenni a képet.

Büki Zsuzsa színes elektrofestészete pedig egyenesen lenyűgözi az embert: hat éve foglalkozik a műfajjal. Azt meséli, sokáig nem lelte a helyét, úgy érezte, képei grafikának túl színesek, festménynek grafikus szerkezetűek. Az elektrografikában rátalált arra a módszere, amivel mindkét oldalát – a festőit és a grafikusit – megmutathatja. Arra törekszik, hogy az elektrografikán ne uralkodjon el a gépi efektek csillogása. Akkor elégedett, ha úgy érzi, uralni tudja a technikát, mert fontos, hogy a kép hatása ne a technikai lehetőségekből, hanem a sajátos, egyedi alkotói világlátásból fakadjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!