Kultúra

2014.06.25. 13:05

Berg Judit nagy vágtája - itt dedikált Rumini "anyukája"

Mindenki meglepetésére két mankóval érkezett a fehérvári Pagony könyvesbolt megnyitójára szombaton Berg Judit író. Ezt leszámítva állta a sarat a dedikálók előtt.

Kocsis Noémi

Mosolyogva, de kissé sziszegve érkezett Fehérvárra a Rumini és más nagy sikerű ifjúsági regénysorozatok szerzője, akit a város új könyvesboltjának megnyitójára invitáltak. Joggal: több tucatnyian voltak kíváncsiak az írónőre és álltak sorban, hogy kedvenc Berg-könyveikbe dedikációt kaphassanak. Judit a mankóhelyzetre való tekintet nélkül minden gyerkőccel hosszasan elbeszélgetett, kedvenc mesehősökről, bizonyítványról, nyári tervekről folytak a diskurzusok. Egy szusszanásnyi szünetben aztán mi is meginterjúvoltuk Berg Juditot.

Berg Juditot igen sokan várták a fehérvári dedikáláson múlt szombaton, ő pedig a mankóit félretéve valóban mindenkire szánt időt. (Fotó: a szerző)

Kikerülhetetlen téma volt persze a bicegés, aminek okáról már kiderült, egy véleményét hirtelen megváltoztató ló áll a háttérben...

– Igen, tegnap valóban lovagolni voltam, s vágta közben egy kanyarban későn vettem észre egy földből kiálló fatuskót. Úgy gondoltam, majd szépen, elegánsan átugratjuk. Sajnos a lovam meg nem gondolta úgy és befékezett. A kalandos verzió szerint én legalább 500 métert repültem a nyeregből – a valóságban persze sokkal hamarabb földet értem, s most pihentetnem kellene a bal lábamat.

Megemlítem, hogy nem feltétlenül negatív történet ez, hiszen Judit gyerekkorában többek között kaszkadőr is akart lenni – és a legnagyobb vágya az volt, hogy Robin Hood bandájába tartozzon. Aztán az érthető fizikai akadályok miatt nem lett bandatag, sem síoktató, sem ornitológus, viszont lett újságíró, hosztesz, tolmács, fordító, nagykövetségi recepciós és még egy sor más. A sokféleség most is jellemző rá, egyszerre dolgozik több könyvön, vagy azok folytatásán.

A sikeres írónő több, mint két tucat kötetet tudhat magáénak – s legalább négyet jelenleg is ír. (Fotó:Rumini.hu)

– Most valóban minimum 6-7 dolgot csinálok egyszerre: készül a Két kis dinó következő része és nagyjából vele párhuzamosan a lengemesék folytatása. Mivel már sokaknak megígértem, a Rumininek is lesz hamarosan folytatása, immár az utolsó résszel, Rumini kapitány címmel. Ebben fény derül minden olyan részletre, amely a legutóbbi Rumini-könyvben még titokban maradt. A Pagony indít idén ősszel egy új sorozatot, Pagony-olvasó címmel, amely a különböző olvasási szinteken tartó kisiskolásokat célozza meg, ennek első négy részét én írtam. Készül még a Rumini rádiójátéka és írok még egy felnőtt színdarabot is.

– Tudjuk, hogy bal kézzel írsz alá és már mondtad, hogy ha focizol, és felépülsz a vágtabalesetből, bal lábbal rúgsz. Kinek szurkolsz a futball-világbajnokságon?

– Idén nem volt igazán favoritom, mert az elmúlt napokban rengeteg dolgom volt. De tegnap a rettentően fájó, borogatott lábammal leülve végre én is néztem focit. Azért azt nem bánnám, ha a hollandok nyernének...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!