Úszás

2024.05.29. 10:15

Milák Kristóf végre beleállt a kemény munkába, újra bizonyíthat (videó)

Csaknem két év után először indul nemzetközi úszóversenyen az olimpiai bajnok Milák Kristóf. A magyar úszó a Mare Nostrum versenysorozat barcelonai állomásán méreti meg magát, két hónappal a nyári ötkarikás játékok előtt, de továbbra is sok a bizonytalanság a felkészülése körül. Egykori edzője, Selmeci Attila optimista Milák olimpiai esélyeit illetően, de azt is hangsúlyozta, hogy hosszabb távon gyökeres változásokra lesz szükség.

MW

A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója (1:50.34 perces idővel) legutóbb húsz hónappal ezelőtt állt rajthoz nemzetközi versenyen, és ma Barcelonában tesz pontot hosszú távolmaradásának időszakára – írta meg az Origo.

SELMECI Attila
Selmeci Attila, Milák Kristóf egykori edzője a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján a Hotel Hiltonban 2022. november 25-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Sok edzést kihagyott

Milák legutóbb 2022 augusztusában, a római Európa-bajnokságon versenyzett külföldi riválisok ellen, méghozzá elképesztő sorozatot bemutatva. A most 24 éves klasszis Rómában aranyérmet nyert 100 és 200 pillangón, valamint a 4x200-as gyorsváltóval, mindemellett pedig 100 gyorson és a 4x100 méteres váltó tagjaként még két ezüstérmet is begyűjtött. Akkor arra senki sem számíthatott, hogy csaknem két évig nem indul nemzetközi versenyen, és kihagy többek között két vb-t is – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A magyar klasszis áprilisban egy év szünet után látványosan tért vissza az országos bajnokságon, amelyen a hat számából ötöt megnyert, ám utána ismét arról érkeztek hírek, hogy hanyagolja az edzéseket. Most pedig, kevesebb mint egy hónappal az idei vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek kezdete előtt Milák Kristóf a válogatott versenyzők kéthetes törökországi edzőtáborában készül a belgrádi Eb-re, amit 33 nappal később követ a párizsi olimpiai megmérettetés.

Korábbi edzője, Selmeci Attila szerint, aki a 2021-es tokiói olimpián az aranyérem megszerzéséig vezette Milák felkészülését, a 24 éves úszó keményen dolgozott Törökországban, hogy megfeleljen az előtte álló kihívásoknak.

Csúcsforma kell az olimpiához

Milák Barcelonában a rajtlisták szerint szerdán 100 pillangón, csütörtökön pedig 100 gyorson és a fő számában, 200 pillangón áll rajthoz. A verseny után a magyar sportoló rögtön utazik a Mare Nostrum következő állomására, Monacóba, ahol június 1-jén és 2-án ugorhat vízbe. Selmeci szerint jó, hogy most jönnek a versenyek, bár szerinte a június 17-én kezdődő belgrádi Eb-n kaphatunk tisztább képet Milák formájáról – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Úgy tudom, hogy Kristóf becsülettel edzett Törökországban, kíváncsian várom, hogy a versenyeken mire lesz képes. Ez a szembenézés ideje, ami jó a versenyzőnek is, hogy lássa, hol tart. Ugyanakkor az időeredményekből itt még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Arra számítok, hogy hasonló szinten úszhat, mint az áprilisi ob-n

– válaszolta Selmeci Attila a Magyar Nemzet kérdésére.

Milák az áprilisi ob-n 200 pillangón 1:54,90 perces idővel győzött, s bár az arany fénye mindent elhomályosít, meg kell jegyezni, hogy az egy évvel korábbi önmagához képest több mint két másodperccel lassabb volt.

– Törökország és a Mare Nostrum-versenyek után újabb két hetet Zalaegerszegen készülnek, majd az Eb után három hetet Hódmezővásárhelyen. Ha ezeket rendesen végigdolgozza, akkor én optimista vagyok az olimpiára nézve – árulta el Milák korábbi edzője, aki szerint a 200 pillangón való címvédéshez fel kell kötni a gatyát.

– A francia Léon Marchand nem véletlenül világcsúcstartó 400 vegyesen, és ismerve az edzőjét, a korábban Michael Phelpset is felkészítő Bob Bowmant, ha a 200 pillangóra is rákészülnek, akkor nagyon erős lehet. Kristófnak csúcsforma közelében kell lennie, ha újra olimpiai bajnok akar lenni a fő számában – jelezte Milák egykori mestere, aki szerint volt tanítványának változtatnia kell majd az edzésmódszerein, de még inkább a hozzáállásán.

– Kristóf különutas felkészülést választott magának, valószínűleg igényli, hogy többet készülhessen egyedül. De azt gondolom, hogy hosszú távon ez így nem mehet tovább. Hogy mi lesz Párizs után, hogy ki mit akar majd, az a jövő zenéje – zárta gondolatait Selmeci Attila.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában