Kultúra

2013.10.02. 07:06

Kneifel Imre díja a zenei világnapon

Székesfehérvár – Nagyszabású koncerttel, több mint 600 fellépővel ünnepelték tegnap a Videoton Oktatási Központban a zene világnapját.

Fejér Megyei Hírlap

Kedd este ismét jó hangulatú gálaesttel köszöntötték a Zene világnapját a székesfehérvári muzsikusok és a zenebarátok. A városi sportcsarnok átépítése miatt ezúttal a VOK Sportcsarnok adott otthont az eseménynek. A megszokottól eltérő, a belvárostól viszonylag nagyobb távolságra fekvő helyszín szerencsére nem vette el a közönség zenehallgató kedvét: zsúfolásig megtelt a nézőtér az érdeklődőkkel.

A szereplők sorában a város szinte valamennyi zenei iskolája és felnőtt együttese képviseltette magát. Az általános és középiskolák színeiben fellépett a Kossuth Lajos Általános Iskola kórusa (Strasszerné Farkas Márta), a Zentai úti Általános Iskola Énekkara (Kukucska Márta), a Vasvári Pál Általános Iskola kórusa (Komáromi Attiláné), a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Legkisebbek kórusa, Kicsinyek kórusa, Bárdos Lajos Gyermekkara (Polgár ZoltánnéKapásné Lévai EditKneifel Imre), a Kodály Gimnázium Leány és Vegyes kara (Feke Mariann, Kneifel Imre), Pausa Kamarakórusa (Borbás Károly), Rokolya Énekegyüttese (Berki Lilla), néptáncosai (Molnár Gábor), a Teleki Blanka Általános Iskola és Gimnázium Vegyes kara, Egynemű kara és Fiú kara (Auth Ágnes) és a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyes kara (Mihály György). A felnőtt kórusokat az Alba Regia Vegyes Kar (Kneifel Imre), az Ars Musica Vegyes Kar (Szabó Adrienn), a Bástya Kamarakórus (Wagnerné Ughy Tünde), a Primavera Vegyes kar (Horányi Ottilia), és a Vox Mirabilis Kamarakórus (Zemlényi Katica) képviselte. Hallhattuk még a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola népzenei tanszakának növendékeit (Berki Lilla), a zeneiskola Bakony Népzenei Együttesét (Kneifel György), a Tilinkó Együttest, Cserta Gábort és Balázst, Lendvai Tibort, Várai Áront, Kremniczky Gézát és Bágyi Balázst. A100. születésnapját ünneplő zeneiskolából Klucsik Dániel és Kovács Éva tanárnő érkezett, a sort Drahos Béla és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zárta.

A nyitófanfárt követően az összkar Lassus vidám Visszhang-kórusával kezdte az estet, utána két Bárdos-kórusművet hallhattunk (a zeneszerző október 1-én született). A Szent István-emlékév előtt tisztelegve a Zeneművészeti Szakközépiskola népzenészeinek népének-előadása következett (méltó, szép produkció volt!), majd Bakonyi népdalok és dudanóták szóltak a Kodály kis néptáncosait is színpadra szólítva.

Az est moderátora, Váradi Eszter Sára a szereplő kórusok bemutatása után már a program hagyományos protokoll-részét vezette fel: az Éneklő Ifjúság idei versenyén dicsérő oklevelet kapott a Teleki Gimnázium Fiúkara, Év Kórusa lett a Teleki Gimnázium Vegyes Kara, a Kodály Gimnázium Vegyes kara és Pausa Kamarakórusa. Auth Ágnes, Borbás Károly és Kneifel Imre a megszokott hatalmas üdvrivalgás közepette vették át okleveleiket. Kneifel igazgató urat örömteli esemény késztette azonnal újbóli megjelenésre: dr. Cser-Palkovics András polgármester kezéből az idén ő vehette át a Fricsay-díjat.

Az albán és svéd népdalokat az ünnepelt vezényelte, majd ismét a klasszikus zene kapott szót: Händel g-moll concertójának 2. tételét Klucsik Dániel és Kovács Éva, Beethoven István király-nyitányát az Alba Regia Szimfonikus Zenekar játszotta el.

A gálát két népszerű Verdi-operarészlet, a Rabszolgák kórusa, majd a Cigánykórus csendítette ki az összkar és a zenekar tolmácsolásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!