Kultúra

2013.09.30. 14:35

Szent István és az irodalom

Székesfehérvár - Idén is megrendezik a Határon túli magyar irodalom napjait, ez lesz már a tizenharmadik. A téma: Szent István és intelmei az irodalomban.

Szabó Zoltán

Október 4-től október 7-ig tart az irodalmi találkozó, mondta el lapunknak Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke. Igyekeztek az ünnepi évhez méltó programot összeállítani. Régi álmuk valósul meg azzal, hogy nem csak magyar anyanyelvű szerzőket látnak vendégül, hanem más nemzetek íróit, költőit is. Most, első alkalommal lengyeleket. Fehérvárra várják Janusz Vojcikot, Wisniewski Radoslawot és a magyar-lengyel állampolgár Konrad Sutarskit. Velük október 5-én, 15 órától találkozhatnak az érdeklődők a Vörösmarty Teremben.

Az idei irodalmi napok címe és témája: Szeretetben légy kegyes... Szent István intelmei az irodalomban. A Táncházban pénteken, 14 órakor kezdődik a program beszélgetéssel, az Alba Regia Táncegyüttes rövid műsorával, köszöntővel, és 16 órától három előadás is elhangzik. Szombaton 10 órakor lesz a hivatalos megnyitó a városháza dísztermében, ott adják át a Vár.díjat is, egy határon túli és egy magyarországi írónak. Utána előadásokat tartanak. Délután, a lengyel vendégek bemutatását követően 16.30-tól fórum lesz a Vörösmarty Teremben, majd 18 órakor Arató Antal megnyitja a Szent István öröksége Katolikus motívumok kisgrafikákon és ex libriseken című kiállítást. Vasárnap Dunaújvárosba utaznak a találkozó résztvevői, a Bartók Kamaraszínházban ottani írók várják őket ismerkedésre, eszmecserére. Előadást tart Tari István és Lukácsy József. Este 19 órakor az aradi vértanúkra emlékeznek Fehérváron, a II. János Pál téren, a korpusznál. Október 7-én, hétfőn, 10 órától előadások lesznek a Vörösmarty Teremben, majd a zárszó következik.Az irodalmi napokra várják többek között Pomogáts Bélát, Vári Fábián Lászlót, Péntek Imrét, Zsille Gábort, Szakolczay Lajost, Ködöböcz Gábort, Czigány Györgyöt, Tari Istvánt, Lukácsy Józsefet, Szemes Pétert, Balázs E. Attilát.

A kiállításról Arató Antal elmondta, hogy Szent Istvántól a karácsonyi üdvözlő lapokig terjed a tematika, és sok érdekességet láthat majd a látogató. Mások mellett Somogyi Győző, Vén Zoltán, Végvári Beatrix, Ecsedi Mária, Kékesi László, Kőnig Róbert munkáit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!