Kultúra

2012.03.04. 11:02

Matekünnep a Hétvezérben

Székesfehérvár - A semmiből is lehet valami. A nulla serény és okos. Így hát nincs más hátra, mint kimondjuk: Éljen a nulla! Egyet kell, hogy értsünk az előbbiekkel, pláne egy nagyszabású matematika verseny díjkiosztóján.

Szabó Zoltán

A nulláról szóló okfejtést Balogh Soma 7/A osztályos tanuló mondta el, kifejezetten talpraesetten és szórakoztatóan  a Hétvezér Általános  Iskola aulájában, a szombat délelőtti matekünnepen. Tele volt a terem, nagyon sok díjat  adtak át. Harmincéves az iskola, és húsz éve rendezik meg Zrínyi-Gordiusz  országos matematika versenyt, illetve annak megyei összecsapását. Ebben a fordulóban országosan 60 ezren versengtek, közülük 16 ezren az országhatáron túlról. 

Fejér megyében 80 iskola 1871 diákja mérte össze tudását, és a legjobb 120-at hívták meg a „gálára”, 33 iskolából.  A házigazda hagyományosan a Hétvezér iskola volt. Lángfalvy Péterné igazgatótól, matematika tanártól  megtudtam, hogy  az 1981-től működő intézményben már 1985-ben elindult a matektagozat, a fehérvári általános iskolák között elsőként. Kezdettől fogva erős a szaktanári gárda, és a színvonalból ma sem engednek. A matematika gondolkodni tanít, fejleszti a logikai készséget, aki erre a tagozatra járt, általában sikerrel veszi az élet akadályait, magyarázta  az igazgató,és erről nekem az jutott eszembe, hogy éppen csak átcsúsztam a matek érettségin.

Sokáig tartott az elismerések átadása, hiszen a csapatokat, az általános és kőzépiskolásokat, az elsőtől a tizenötödik helyezetteket is díjazták. A ceremónián ott voltak a támogatók, önkormányzatok, vállalkozások, cégek.

Az egyéni verseny legjobbja: a 3. osztályosok között  Müller Ágnes (Hétvezér iskola),  a negyedikeseknél Laki Zoltán (István Király Általános iskola), az ötödikesek közül Nagy Béla (Kodolányi János Középiskola és Kollégium), a hatodikosok versenyében Cseh Viktor (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola) a hetedikes mezőnyben Lévay Mátyás (Teleki), a nyolcadikasoknál Tatai Álmos (Teleki) lett az első.

A középiskolák legkiválóbbjai a szakközépiskolások vetélkedésében: a 9.osztályos Farkas Tamás (Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola), a 10.osztályos Róth Roxána (Belvárosi I. István  Szakközépiskola), a 11. osztályos Vas Gyöngyvér (Rudas közgazdasági szakközépiskola, Dunaújváros),  a 12.osztályos Losonczi Krisztián (I. István)  nyert.

A legjobb gimnazisták: a 9. osztályos Lakatos Dániel (Teleki), a tizedikes Angyal Péter (Ciszterci Szent István Gimnázium), a 11. osztályos Kőházi Ádám (Teleki) és a 12. évfolyamos Strenner Péter (Teleki) lett a legjobb.

A megyei forduló legeredményesebb általános iskolája a Hétvezér, míg a közép-dunántúli régió legjobb hatosztályos gimnáziuma a versenyben a Teleki. Átadták a meghívó leveleket azoknak is, akik a megyét képviselik az áprilisi országos döntőn, Kecskeméten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!