Kultúra

2011.07.13. 06:47

Rádiók, televíziók kérték az átminősítést közösségi médiaszolgáltatóvá

Összesen 157, eddig közműsor-szolgáltatóként vagy nem nyereségérdekelt médiaszolgáltatóként működő rádió vagy televízió kérte átminősítését közösségi médiaszolgáltatóvá - tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

MTI

Az NMHH közlése szerint az átminősítést kérő rádiók vagy televíziók közül 85 eddig bejelentés alapján sugárzott, míg 72 szerződés alapján működő közműsor-szolgáltató vagy non profit médiaszolgáltatóként.
A beérkezett kérelmeket folyamatosan bírálja el az NMHH Médiatanácsa.

Míg a korábbi, már hatályát vesztett, a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény megkülönböztetett közműsor-szolgáltatókat és nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatókat a rádiók és más műsorszolgáltatók között, addig az ezt felváltó médiatörvény meghatározza a közösségi médiaszolgáltatás kategóriáját, amelyben a korábbitól némileg eltérő követelményeket szab meg.
Az eddig közműsor-szolgáltatóként vagy nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatóként működő rádióknak és egyéb műsorszolgáltatóknak június 30-ig kellett kezdeményezniük az átminősítést, ha ezt elmulasztották, a médiatanács később hatósági határozatban utasítja azt el.
Közösségi médiaszolgáltatókkal szemben - amelyeknek nem kell frekvenciadíjat fizetnie - némileg változott a törvényi elvárás, szigorúbb közszolgálati kötelezettségeket írva elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!