Kultúra

2011.01.26. 09:32

Stresszes helyzetek ellen próbateszt - mitől lesz sikeres az állásinterjú?

FMH - Hiábaa jól összeállított, motivációs levéllel tuningolt önéletrajz, az álláshoz jutás a legtöbb esetben a szóbeli megmérettetésen dől el - vélik a szakemberek.

Miskei Anita

A személyzeti szakemberek több formában is tesztelik az állásra jelentkezőket. A tapasztalatok szerint az tud igazán helyt állni, aki mindenre felkészült.  A telefonos interjút a szakemberek a legtöbb esetben csak  előszűrési céllal használják. Lehetséges, hogy az önéletrajz egyes részeit szeretnék pontosítani vagy tisztázzák, alkalmas lehet-e a pozícióra a jelentkező. Ezen alkalmakkor megszerzik az első benyomást a pályázóról, azaz a jelentkező talpraesett vagy éppen tétova. Ha nyelvtudáshoz kötött a meghirdetett állás, lehetséges, hogy idegen nyelven próbálkoznak a szakemberek. Az úgynevezett hagyományos állásinterjú a leggyakoribb. A kevés  rutinnal rendelkező frissdiplomások jól teszik, ha megfogadják a szakemberek tanácsát, és például felkészülnek a cégből.  Ahogyan azt is meg tudják majd indokolni, miért jelentkeztek az állásra. Az állásinterjúra érdemes üzletiesen öltözni, a férfiak öltönyben, a hölgyek pedig kosztümben tehetik a legjobb benyomást. A pontosság szintén kulcsa lehet a jelentkező sikerének. Érdemes inkább kicsit korábban érkezni. Ahogyan a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokkal is illik tisztában lenni: kapcsoljuk ki!  A határozott kézfogás, a szemkontaktus is előnyünkre válhat. Az Assessment Centert (AC) értékelő központnak is hívják. Ezt az egyik leghatásosabb kiválasztási technikának mondják 60-70 százalékos beválási rátával. Multinacionális cégek kedvelt kiválasztási technikája, lényege, hogy öt-hat pályázót mérnek fel egy időben összetett feladatokkal egy teljes napon át. Itt az a cél, hogy megfigyeljék, a jelentkező miként viselkedik csapatban, stresszes helyzetben, milyen a problémamegoldó képessége, illetve hogyan találja fel magát a jelentkező egy csoportba szerveződve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!