Kultúra

2011.01.27. 13:27

Mesterházy: az amerikai tárgyalópartnerek aggódtak a médiatörvény miatt

Az amerikai tárgyalófelek aggodalmukat fejezték ki az új magyar médiatörvény miatt és a kérdést sehol sem mi vetettük fel elsőként - jelentette ki szerdán Washingtonban magyar újságíróknak Mesterházy Attila, aki négytagú pártdelegáció élén három napig folytatott tárgyalásokat az amerikai fővárosban.

MTI

A küldöttséget fogadta Pamela Quanrud területileg illetékes külügyi államtitkár-helyettes, s a tárca Demokrácia, Emberi Jogok és a Munkaügyek osztályának vezetői. Mesterházy megbeszélést folytatott jelentős ohiói magyar közösséget is reprezentáló Dennis Kucinich demokrata párti képviselőjével és Max Telekivel, a Magyar Amerikai Koalíció elnökével. A delegáció konzultációkat folytatott az Európai Politikai Elemzések Központjában (CEPA) és a Brookings Intézetben, s a pártelnök Charles Gatival, a Johns Hopkins Egyetem professzorával közösen előadást tartott a magyar belpolitikai helyzetről a Woodrow Wilson Tudósközpontban. A washingtoni Kossuth Házban a szocialista politikusok az amerikai fővárosban és a környékén élő magyarokkal találkoztak.
Mesterházy szerint a partnerek médiatörvény-ügyben "meglepően felkészülten" fogadták Washingtonban. Az MSZP vezetője szerint ebből is kiderült a kormánynak komolyan kellene venni a jogszabállyal kapcsolatos nemzetközi bírálatokat.
A szocialisták vezetője biztosította tárgyalópartnereit, hogy pártja támogatja és jónak tartja a magyar EU-elnökség programját, és érdekelt annak sikerében. Úgy vélekedett, hogy nem jól indult elnökséget még mindig sikerre lehetne vinni,  de a kormánynak változtatna kell a politikáján. Rámutatott, hogy Washingtonban, miként az Európai Parlament strasbourgi ülésén, senki sem Magyarországot bírálta, hanem a kormányzat néhány intézkedése váltott ki aggodalmat.
Mesterházy közölte tárgyalópartnereivel: a szocialistáknak nem sikerült elérniük, hogy a kormány az EU-elnökség idejére halassza el a nagyon fajsúlyos belpolitikai kérdéseket, így az alkotmányozást. Az MSZP vezetője szerint ezzel a kérdéssel, miként a médiatörvénnyel kapcsolatban is, komoly viták várhatók, mert miközben Orbán Viktor szerint ez egy új rendszerváltás lesz majd, a szocialisták szerint pedig a rendszerváltás 1990-ban már megtörtént, s hogy a készülő alaptörvény egy párt és nem az ország alkotmánya lesz.
Az MSZP elnöke a Budapesten létrehozandó Tom Lantos Központtal kapcsolatban megbeszélést folytatott Tomicah Tillemannal, az amerikai külügyminiszter vezető tanácsadójával, az elhunyt magyar származású amerikai képviselő unokájával. A szocialisták elnöke kifejtette: pártja szeretné, ha az emberi és kisebbségi jogok betartása felett őrködő intézmény mind a finanszírozása, mind pedig az igazgatása szempontjából független lenne a mindenkori magyar kormánytól. Kifejezte azt a kívánságát, hogy a központ kiegyensúlyozottsága érdekében a családnak legyen rálátása annak működésére.
Mesterházy tárgyalópartnereinek kifejtette, hogy  a szocialisták készek lennének támogatni a strukturális reformokat, és konstruktív ellenzékként viselkedni, ám nem ismerik a kormány ezekkel kapcsolatos elképzeléseit.
Teleki László korábbi romaügyi kormánymegbízott, az MSZP szakpolitikusa hasonlóképpen azt mondta a párt hajlandó lenne közreműködni egy átfogó romaintegrációs program végrehajtásában, ám erről az elmúlt 8 hónapban nem kapott felvilágosítást. Mint elmondta, a küldöttség az amerikai külügyminisztériumtól tudott meg részleteket a magyar kormányprogrammal kapcsolatban. Kijelentette: a szocialisták az alapkérdésekben egyetértenek ezekkel, de nem tudják, milyen forrásból fogják az elképzeléseket finanszírozni.
Harangozó Gábor, a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy a romapolitika finanszírozásának kulcsfontosságú forrása az Európai Unió kohéziós alapja, amelynek reformja éppen most zajlik, s az alapban lévő lehetőségek kihasználása nélkül a "romaprogram csak elvi program lesz".  
Teleki László aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az MSZP semmit sem tud arról, hogy mi lesz a kormányzása alatt kezdeményezett, amerikai támogatást élvező Harlemi Gyermekek Területe elnevezésű program megvalósításával, s hogy megszűnt egy sor, a romákat és más kisebbségeket támogató közalapítvány.
Harangozó Gábor szerint a küldöttség ismételten biztosította az amerikai tárgyalófeleket arról, hogy az MSZP továbbra is támogatja az afganisztáni szerepvállalást, az energiapolitikában pedig a források és az útvonalak diverzifikálásának híve.
A Mesterházy Attila vezette küldöttség csütörtökön rész vesz az ENSZ holokauszt-megemlékezésén és a témakörrel kapcsolatban megbeszéléseket folytat a Zsidó Világszövetség és a Rágalmazás Elleni Liga képviselőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!