Kultúra

2011.01.10. 13:59

A hatvanas évek híres generációja

Székesfehérvár - Rendkívül izgalmas korszakról és generációról szól a Kortárs szemmel című szabadegyetemi sorozat következő előadása az Új Magyar Képtárban, január 13-án.

Szabó Zoltán

Az úgynevezett Iparterv generációról  Aknai Katalin művészettörténész   tart előadást a képtárban, 18 órakor.  A kultúrtörténeti előzmények a hatvanas évekre nyúlnak vissza. Az évtized közepére aktivizálódott   egy olyan generáció, amely  a Kádár-kor kontrollja alatt  - részint a  magyar avantgárd progresszivitásába  kapaszkodva,  részint a    nemzetközi képzőművészeti mozgásokat követve - kívánta visszacsatolni  az 1949-ben  szabad pályájáról  letérített magyar képzőművészetet  az   európai kultúrába. A harmincas éveiben járó  Iparterv-generáció 1967-68-ban lépett színre.   Nevét azokról a kiállításokról kapta,  amelyeket Sinkovits Péter   fiatal művészettörténész rendezett 1968.  decemberében és 1969. októberében egy budapesti építőipari vállalat   Deák téri  székházának dísztermében.   Mások mellett  Bak Imre, Nádler István, Konkoly Gyula,  Keserü Ilona,  Lakner László, Tót Endre, Jovánovics György  vett részt  a tárlatokon,   ahol a válogatás   fő szempontja a szabadság  érvényesítése  volt.
A vetített képekkel illusztrált előadás   kitér a  történelmi-szellemi előzményekre, és a társművészetekben, a zenében, filmben, irodalomban tetten érhető párhuzamokra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!