Kultúra

2010.12.29. 03:28

André Kertész és az aranykincsek

Budapest - A Magyar Nemzeti Múzeum jövőre is több, izgalmas kiállítást kínál: a párizsi Jeu de Paume-ból érkező André Kertész-tárlatot és a kassai aranykincseket is bemutatják.

Szabó Zoltán

 

 

A 2011-es kiállítások és a Kertész-tárlat kapcsán Csorba László főigazgató elmondta: a jövőben is fontos szerepet szánnak a fotográfiának. Az új évben két nagyszabású fotókiállítás érkezik a múzeumba. Szeptemberben Kelet-Európában egyedül itt lesz látható az André Kertész-életműkiállítás, amelyet a párizsi Jeu de Paume szakemberei állítottak össze a fotóművész halálának 25. évfordulója alkalmából. A több mint háromszáz eredeti felvételt felvonultató anyag szeptember 29. és december 31. között lesz látható Budapesten. Olaszországból is érkezik fotókollekció, Európa képei címmel. A tárlat hazánk EU-elnökségéhez kapcsolódik, az olasz ügynökség ugyanis mindig az éppen soron következő országnak ajánlja fel a képeket. Emellett hagyományosan a múzeum ad otthont a Magyar Sajtófotó Kiállításnak is. Az első nagyszabású történeti kiállítás január végén nyílik: a történelmi Magyarország valaha volt legnagyobb kincsleletét, a kassai aranykincset mutatják be a közönségnek. A kincs 1936-os megtalálása óta nem hagyta el Kassát. A lelet egyedülálló, majd háromezer darab érméből és egy kétméteres aranyláncból áll. A kincset valószínűleg a Thököly-felkelés idején rejthették el Kassa belvárosában, a Szepesi Kamara épületének padlózatában. Még zajlanak a tárgyalások a 2000-es évek egyik legnagyobb régészeti szenzációjának bemutatásáról. A Tuvai Köztársaságban, az Arzsan falu melletti kurgánban nyugvó szkíta fejedelmek aranykincseit szeretnék elhozni a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!