Kultúra

2010.11.03. 05:45

Maupassant: A szépfiú - új darabja lehet a könyvsorozatának

FMH - Megjelent a Pannon Lapok Társasága 16 kötetből álló sorozatának új darabja, Guy de Maupassant: A szépfiú című műve.

Gábor Gina

A francia prózaíró Normandiában nőtt fel. Évekig hivatalnokoskodott Párizsban, s érett művel jelentkezett először: 1880-ban adta ki Versek című kötetét. Ekkor jelent meg első novellája, egy igazi remeklés: a Gömböc. Ettől kezdve az írásból élt, rövid idő alatt óriási életművet alkotott: gyakorta izgatószerekkel is ösztönözte magát. Művei sikert arattak: a legismertebb regénye
A szépfiú, azaz a gátlástalan Duroy története.

 

 

Bel Ami: a legújabb

Maupassant élvezetes stílusa, fordulatos társasági története, a kidolgozott karakterek, a történetben felbukkanó sok szép nő és a sármos főszereplő kifejezetten alkalmassá teszik A szépfiút arra, hogy a regényből filmet készítsenek. Az első moziváltozatot 1939-ben forgatták, Willi Frost rendezésében és főszereplésével. Ezt követően számos mozifilmben és televíziós sorozatban használták alapanyagként az 1885-ben írt művet. A legújabb változat  Declan Donnelan  és Nick Ormerod  munkája  neves színészek közreműködésével készül. A címszerepet a lányok aktuális kedvence, Robert Pattinson  alakítja, de játszik a Bel Ami című filmben Uma Thurman, Kristin Scott Thomas  és Christina Ricci  is. Érdekesség, hogy néhány jelenetet Budapesten forgattak.

 

 

Ma is aktuális

A Fejér Megyei Bíróság elnöke, Soós Gyula szerint bár a regény az 1880-as évek Párizsában játszódik, a történet akár napjainkban is sok szempontból aktuális.
- A regény főszereplője George Duroy, volt katona. Se állása, se ismerőse, se pártfogója. Kihasználva jóképűségét és a kor zavaros, erkölcstelen, korrupt viszonyait, gátlástalanul menetel a társadalmi ranglétrán felfelé, kihasználva mindenkit, aki az útjába kerül. A szépfiú művésze lesz a cinizmusnak, tudja, vallja: erősnek áll a világ. Minden lelkiismeret-furdalás nélkül éri el a célját: kikerülni a névtelenségből és a szegénységből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!