Kultúra

2010.09.26. 07:19

Harminc éve Kisgyón

Az idén 30 éves Kisgyóni Természetbarát Telep szeptember 24. és 26. között tartotta éves Fejér Megyei Természetbarát Találkozóját.

Kővári Gabriella

A Gyöngyvirág kulcsosház udvarán megrendezett megnyitón sor került a díjkiosztó ünnepségre is. A Fejér Megye Természetjárásáért emlékplakettet öt természetjáró kapta, akik ténylegesen tettek a megyéért. Szép hagyományként a kulcsosház előtti kopjafán az elhunyt túratársak emlékére szalagokat, koszorúkat helyeztek el.

Asbóth Katalin a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöke elmondta: a terület különlegessége abban rejlik, hogy Magyarországon és egész Közép-Európában Kisgyón az egyetlen összefüggő természetbarát létesítmény, ahol ilyen nagy számban tartanak fenn házakat természetjáró egyesületek. A második világháború után alakultak meg Fejér Megyében a természetjáró szakosztályok és a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség. Harminc éve pedig az egykori bányászlakásokat átalakították sportcélokra, és létrehozták Kisgyón-telepet. Ma már 400 fölötti érdeklődő vesz részt az évenként megtartott eseményen.

A több társrendező szervezte túrák igen sikeresek voltak, mondta Asbóth Katalin. - Szerencsére az idő is nekünk kedvezett, nem esett, remek időben tarthattuk meg a programjainkat. A túraversenyen, ahol is az erdőjárást ötvözhették a részvevők némi agytornával, 17 négyfős csapat szerepelt, igen jó eredménnyel. A kerékpáros teljesítménytúrán 46 fő rótta a köröket a kisgyóni erdőben. A barlangtúrán rekorderedmény született, több turnusban több mint hatvan ember volt kíváncsi a máskor szabadon nem látogatható Alba Regia barlangra. A barlang nincs kiépítve, közel egy kilométeres szakasz látogatható csupán a csúszós-mászós terepen. A gombatúra is igen jól sikerült, a begyűjtött termést a központban gombaszakértő viszgálta át. Nagyon örültünk, hogy sok kisgyerekes család érkezett, és volt, aki babakocsival tette meg az 5-6 kilométeres laza sétát.

Délben közös főzés színesítette a napot szabadtéren rotyogott a bográcsos babgulyás. A Kisgyón-kupa tájékozódási versenyen is szép számmal vettek részt a mindenre elszánt turisták. Nagy sikert aratott a nordic walking "botkóstoló" is. Sokan most találkoztak életükben először ezzel a technikával.

A székesfehérvári Horváth Aranka már tizenkilencedik alkalommal vesz részt a kisgyóni találkozón. - Őskisgyónos vagyok - mondja lelkesen. - A túraversenyen vettem részt párommal. Megkaptuk a kijelölt pontokat, amelyeket érintenünk kellett, de az útvonal megtervezését teljesen ránkbíztak. Az éjszakai túrát viszont idén kihagytuk.

Márkus János idén már harmadszorra vesz részt a kisgyóni kerékpáros túrán. - A hegyi körön indultam, 75 kilométert tettem meg az öt kör alatt. 250 méteres szintemelkedést gyűrtem le viszonylag nehéz terepen - mondta büszkén a kerékpáros.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!