Kultúra

2010.07.14. 13:45

Fliegauf-film világpremierje Locarnóban

FMH - A Rengeteg című filmjével ismertté vált magyar rendező, Fliegauf Benedek legújabb munkája, a Womb (Anyaméh) című mozi szerepel a 63. locarnói filmfesztivál versenyprogramjában. Szintén ide kapott meghívást a magyar érdekeltségű Morgen című film is.

MTI

Az A-kategóriás svájci filmfesztivál szervezői szerdán tették közzé a 18 új alkotást felvonultató versenyprogramot, amelyben Fliegauf Benedek filmje, a német-magyar-francia koprodukcióban készült Womb (Anyaméh), illetve a román Marian Crisan mozija, a román-magyar-francia Morgen is szerepel - tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.
Az augusztus 4-14. közötti locarnói filmverseny díjairól nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke Eric Khoo szingapúri rendező lesz.
A magyar rendező negyedik - egyben első angol nyelvű - játékfilmjének főszerepeit Eva Green és Matt Smith alakítja; az operatőr Szatmári Péter, a producer Gerhard Meixner, Muhi András és Roman Paul, a koproducer Cédomir Colar és Mécs Mónika. A futurisztikus dráma egy szomorkodó szép özvegyasszony történetét meséli el, aki elhatározza, hogy klónozással életre kelti elhunyt férjét.
A Rengeteg, a Dealer és a Tejút című munkáiért rangos hazai és nemzetközi díjakkal elismert Fliegauf a Wombot eredetileg regénynek kezdte el írni. A filmterv fejlesztése Magyarországon indult, majd 2008-ban elnyerte a ScriptEast forgatókönyv-fejlesztő fórum Krzysztof Kieslowski-díját Cannes-ban. A világpremier most lesz Locarnóban.
A Katapult Film által készített, a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült Morgen a nagyszalontai születésű Marian Crisan első játékfilmje. A román-magyar határon játszódó, Nagyszalontán és Sarkadon forgatott film egyik főszerepét Dankó István alakítja, és feltűnik benne Hajdu Szabolcs is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!