Kultúra

2010.07.12. 16:13

Elhunyt Kállai Ferenc

FMH - Újabb színészlegendától búcsúzhatunk: vasárnap, életének 85. évében elhunyt Kállai Ferenc színművész, a Nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, az egyik legnagyobb, legsokoldalúbb magyar színházi és filmes művész.

MTI

Kállai Ferencet hosszú betegség után életének 85. évében vasárnap érte a halál. A művész temetéséről később intézkednek - tudatta honlapján hétfőn a Magyar Színház.
Kállai Ferenc a klasszikus és mai világirodalom, valamint a magyar drámairodalom számos főszerepét játszotta el kiemelkedő jellemábrázoló erővel Othello Cassiusától kezdve a Falstaff címszerepéig, Az ügynök halála fiúalakjától a mai magyar írók által írt figurákig. Filmszínészként is emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez; Bacsó Péter legendás filmjében, az 1969-ben készült A tanúban a főszerepet, Pelikán József gátőrt alakította.
Az MTI által megkérdezett színművészek, rendezők arról beszéltek, hogy Kállai Ferenc kiváló szakmai tudású, sokoldalú művész, nagyszerű kolléga volt, akivel szerettek együtt játszani, dolgozni. Felidézték, hogy Kállai Ferenc amellett, hogy a legnagyobbakkal dolgozhatott, szívesen egyengette a fiatalok pályáját is.
Eperjes Károly arra emlékeztetett, hogy Kállai Ferenc színészóriás volt, igazi nagy "bohóc", aki igen szerette a fiatalokat, felkarolta a tehetségeket és gyakran méltatta is őket. "Rendkívüli élmény volt vele játszani, mert ő egy egészen különleges kvalitású művész volt" - mondta Eperjes Károly. 
Sztankay István azt emelte ki, hogy Kállai Ferencnek gyönyörű pályája volt. "Ahol színészre szükség volt - legyen az televízió, rádió, színház - ő megfordult, és mindenhol remekül helyt állt".

Sándor Pál filmrendező szerint elképesztő volt Kállai Ferenccel dolgozni. A rendező Kállai Ferenc utolsó mozifilmjét, a 2006-os Noé bárkáját készítette. "Hihetetlenül könnyedén, észrevétlenül tette a dolgát, a végeredmény pedig fantasztikus lett" - tette hozzá Sándor Pál.
Őze Áron igazgató hangsúlyozta: Kállai Ferenc a Magyar Színház központi személyiségének számított "és nyugodtan mondhatom, bárhova ment, hiteles és súlyos egyénisége volt bármelyik előadásnak". Fölidézte azt is, hogy először 1993-ban, főiskolásként találkozott Kállai Ferenccel, aki sok tanáccsal segítette a pályán. 
Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója azt emelte ki, hogy Kállai Ferenc egy igazán all-round színész, istenáldotta tehetség volt, minden stílusban és műfajban, komédiában, tragédiában és filmben egyaránt nagyon jó, mellesleg egy fantasztikus karakterszínész.
Szakonyi Károly író, aki első színházi sikerét is főként Kállai Ferencnek köszönhette, úgy emlékezett: olyan színész volt, akinek az író örült a vásznon és a színpadon egyaránt. 
Keleti Éva fotóművész végigkísérte Kállai Ferenc pályafutását. A fotográfus végigkísérhette azokat a nagy színházi, sőt színháztörténeti pillanatokat, amelyek Kállai Ferenc nevéhez fűződnek; ezeket is tartalmazza az MTI kiadásában, a Film, Színház, Muzsika sorozatban megjelent Kállai-fotóalbum. "Szerintem már sosem lesz olyan nagyszerű a magyar színházművészet, mint amilyet Kállai Ferenc, Sinkovits Imre és Bessenyei Ferenc, ez a három színészóriás jellemzett" - fogalmazott Keleti Éva.
Hétfő este Kállai Ferencre emlékezik a Duna Televízió: a Közbeszéd után, 20 óra 30 perckor egy 2003-ban készült portréfilmmel, 21 órától pedig az Iszony című játékfilmmel emlékeznek a nemzet színészére.

Kállai Ferenc pályájáról ide kattintva olvashat bővebben, a Magyar Színház honlapján!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!