Kultúra

2009.12.04. 03:29

Gross Arnold mesevilága

Budapest - Gross Arnold Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus 80. születésnapja alkalmából 3x80 címmel kiállítás nyílt a művész rézkarcaiból és ásványgyűjteményéből a fővárosi Természettudományi Múzeumban.

Varga Zsuzsa

A tárlaton az alkotó nyolcvan fekete-fehér, illetve színes rézkarca, festménye, valamint nyolcvan válogatott, színpompás ásványa látható. Aki ellátogat a Természettudományi Múzeum kupolacsarnokába, valódi mese- és tündérvilágba, illetve türelemmel meghorgolt világba csöppen. Gross Arnold a klasszikus fekete-fehér grafikát megszínesítette egy sajátos, főként pirosból, narancsszínből, sárgából, kékből, zöldből és lilából álló palettával. Műveit egyebek között a rendkívüli precíz, aprólékos kidolgozás jellemzi, szinte egyetlen négyzetmillimétert sem hagy üresen a képein. Bár nem szereti magát besorolni valamelyik stílusba - mondta a megnyitón -, de ha muszáj, leginkább a realista művész jelzőt vállalja, ami ma már nem divatos , fűzte hozzá. Kérdésünkre hozzátette, hogy ihletet a természetből merít, hiszen annál szebb dolog nincs. Ma már kevésbé alkot, mert a színes rézkarcok megteremtése nagyon macerás . - Egyetlen ilyen mű megteremtése alatt akár tíz fekete-fehér rézkarcot is el lehet készíteni - magyarázta mester, aki saját bevallása szerint inkább a korábbi munkái feljavításán dolgozik. Gross a 80-as években kezdett ásványokat gyűjteni, és vált mineralistává. Bár bejárta az egész világot, a legtöbb követ Magyarországon gyűjtötte. Meglátta, felvette, elvágta, majd csiszolta a csodálatos színvilágot felvonultató ásványokat. A kiállított darabok között található egy valódi ritkaság is, amelynek zárványában még őskori víz található. A jubileumi kiállítás január 18-áig látható a Természettudományi Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!