Kultúra

2009.10.13. 02:28

Amerigo Tot, kortárs szemmel

Budapest - Nemrégiben emlékezett Fehérvárcsurgó neves szülötte, Amerigo Tot szobrászművész 100. születésnapjára. A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum most kiállításon mutatja be az alkotót.

Gábor Gina

Ez a tárlat azonban nem kifejezetten életmű-kiállítás. Annak ellenére, hogy bemutatja Amerigo Tot szobrászatát, hiszen a rendezők arra törekedtek, hogy a művek, a dokumentumfilmek, játékfilmek és a kordokumentumok segítségével megrajzolják egy legendás személyiség portréját, s egy olyan ember arcéle bontakozhasson ki, akinek életútja is egészen kivételes. Ugyanakkor a tárlat arra is hangsúlyt fektet, hogy megismerhesse a közönség azt a történelmi kort, amiben alkotott. A kiállítás azt is igyekszik láttatni, hogy miként vált itthon ünnepelt sztárszobrásszá Amerigo Tot, milyen szerepet játszott a politikai szándék a 60-as, 70-es évek kortárs magyar művészetében. Ami pedig külön érdekesség: igyekeznek mai kontextusba helyezni Tot művészetét, amely kissé a feledésbe merült... Ezért kortárs képzőművészeket kértek fel arra, hogy reflektáljanak Amerigo Tot műveire: így jelennek meg a tárlaton Kis Varsó, Erhardt Miklós, Várnai Gyula, Csoszó Gabriella, Menesi Attila, Kerezsi Nemere és Dabi István munkái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!