Kultúra

2009.09.03. 02:29

Balerinák csodálója

Székesfehérvár - Az 50 éves Székesfehérvári Fotóklub kiállítása a magyar fotográfia napja jegyében tegnap nyílt az MMK Művészetek Házában, szeptember 19-éig tekinthető meg.

Zágoni Erzsébet

Találós kérdés: melyik fehérvári fotós kiskundorozsmai kunsági fi? Nem tudják?! Akkor egy könnyítő kérdés: ki az, aki imádja a balettet fotózni? Hallani vélem a helyes választ: Nagy Ottó. A témába akkor lett fülig szerelmes, amikor az 70-es években szakkörének tagjaival három évig az Operaházba jártak fényképezni. Seregi László nyitott nekik utat a dalszínházba, Orosz Adél pedig operaházi kiállításaik megnyitója lett. Ők vaku nélkül készítették a parédés fotókat, pesti kollegájuk tőlük tanulta a fortélyt. Akik akkor lábemelős balerinák voltak, azok közül jó néhány már Kossuth-díjas.

Az akaratos, a dacos kunsági legény nagyapja sem volt piskóta. Az első világháborúban huszárőrmesterként az isonzói csatában vett részt, amiért vitézzé avatták. Szijjártó fia örökölte a rangot meg Ottó unokája is, aki nem kérkedik vele, a helyén kezeli az örökölt vitézséget. Szegeden tanult a piarista gimnáziumban, s mivel kedvelte a szépnemet, francia nyelv helyett az olaszt tanulta, mert az volt a csinosabb tanárnő. 1963-ban jött Fehérvárra, a Videotonban lett az anyaggazdálkodási osztály dolgozója. Hamarosan életet lehelt a halódó fotókörbe azzal a trükkel, hogy szakkört szervezett a brigádnaplók készítőinek, akik fotókkal is illusztrálták a beszámolókat. Több mint kilencvenen jelentkeztek!

Az ARÉV újságírója és fotósa lett 1974-től, ő volt hajdani kollegánk, Kátay Antal jobbkeze. A gigászi lakótelepek építésének minden mozzanatát lefotózta, az eredendő állapotokat is, ám a hatalmas dokumentációt a rendszerváltás tájékán kidobták... Az Építők Művelődési Házának legendás igazgatója, Rajnai László befogadta, támogatta a fotósokat, ők alkották a Pintér Károly Fotóklub tagságát. Később az Öreghegyi Közösségi Ház, jelenleg pedig a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza ad otthont az alkotó közösségnek. A 3. emeleti galériában nyílt meg tegnap este jubileumi kiállításuk, amely nem csak az 50. évfordulót, a magyar fotográfia napját is köszönti. Mára közel száz klubtagot számlálnak, köztük a legfiatalabb a 9 éves Kun Adrienn. Nem esett messze az alma a fájától, édesapja, Kun Attila tagja a fotótanácsnak is. A legfiatalabbak közé tartozik a tizenéves Becze Dóra és Kovács Cintia.

Ki a legidősebb? Nagy Ottó Sándor, aki már negyvenhat éve fotózik, a többi között aranydiplomája, Mafosz-életmű kitüntetése van. Élete a klub, a közösség, az utánpótlás nevelése. Hangsúlyozta: ő szeret többesszám első személyben beszélni, én viszont megjegyeztem: ennek előfeltétele az egyesszám első személy. A mester tegnap átadta a stafétabotot Posfai Attilának. Többen vannak, akik nem csak remek fotósok, jó szervezők is, mint például Horváth Géza, a weblap, a meghívók, a katalógusok szerkesztője.

Nagy Ottónak egy fia és három lánya van. Hedvig már az óvodában fényképezett, ő készítette az anyák napi meglepetéseket. A női fotósok országos és nemzetközi kiállításán fotós Mozartként emlegették. Az unokák között is van egy lány, aki fogékony a nagyapai szenvedélyre.

Az aranydiplomás fotóművésznek 27 önálló kiállítása volt, több tucat díjat kapott. Nyugdíjba vonulása után még 15 évig dolgozott, a kórház mindenese volt. Tegnap a megye és a város vezetői is köszöntötték oklevéllel, ajándékkal. Nem teszi le a lantot, pontosabban a fotóapparátot, készül jubileumi tárlatára, amelyen negyven, Fehérváron is megfordult Kossuth-díjast láthatunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!