Kultúra

2009.08.17. 02:28

Először lépett fel ifjúsági együttes a Musica Regián

Székesfehérvár - A Hermann László Ifjúsági Szimfonikus Zenekar hangversenyével ért véget az idei, a világgazdasági válság hatására eléggé megkurtított Musica Regia-fesztivál.

Szabó Balázs

A zárókoncert mindazonáltal örvendetes újdonságokkal ellensúlyozta a sanyarú körülményeket: a fesztivál nyolcéves történetében először kapott szót ifjúsági együttes a sorozatban. Emellett végre bevettük a Püspöki palota udvarát! Ahogy Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében elmondta: először, de remélhetőleg nem utoljára lehettünk vendégei e varázslatos hangulatú helyszínnek.

Major István karnagy együttese remekül összeállított programmal lépett a szépszámú közönség elé. A kiválaszott művek tökéletesen megfeleltek a hely szellemének, amennyiben Szalai Ágnes énekművész közreműködésével egy sor gyönyörű egyházzenei darabot hallhattunk Händel, Caccini, Mozart és Fauré tollából. (A continuo-szólamokat Fóris Gergely és Tóka Ágoston játszotta.) Egy versenymű és egy szerenád-tétel további két ifjú muzsikusnak adott lehetőséget a bemutatkozásra: Marcello d-moll oboaversenyét Bernáth Balázs, Mozart Haffner-szerenádjának hegedűszólós rondóját Gajda Kornélia tolmácsolta. A programot Mozart D-dúr templomi szonátája és Mascagni Parasztbecsületének híres Intermezzója keretezte. A Haydn-jubileum köszöntéséhez a 85. sorszámú B-dúr A királynő szimfónia megszólaltatásával járult hozzá a zenekar.

Az igényes műsor igen színvonalas tolmácsolásban hangzott el, az elsősorban a rutintalanság számlájára írható kisebb-nagyobb hibákat ezúttal nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk. Nem befolyásolták a hangverseny tanulságos üzenetét. Azt, hogy ebben a zavaros világban vannak még olyan fiatalok, akik idejüket és energiájukat makacsul, immár hosszú évek óta a közös zenélésnek, másképpen az értékteremtésnek szentelik. Figyeljünk jól oda erre az üzenetre: egy szebb jövő ígéretét hallhatjuk ki belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!