Kultúra

2009.08.11. 02:29

Eklektikus ritmusvarázs

Székesfehérvár - Az eső és az esernyők által veszélyeztetett nyitóelőadás végül is megtörtént: a Musica Regia vasárnap a Presidance Company táncszínházi produkciójával kezdődött.

Bokros Judit

Fiatal, mindössze egy éve alakult társulat érkezett városunkba a Musica Regia alkalmából: a Presidance Company-ban csupa ifjú, profi és lelkes táncos munkálkodik azon, hogy a magyar virtus, a magyar kultúra újszerű módon, a kortárs tánc és a néptánc elemeit vegyítő mozdulatsorokban, a népzenét a különböző könnyűzenei műfajokkal házasító zenére jelenjen meg a színpadon.

Erről szól a Hungarythm című produkció, amely egymás után következő, de érzéseim szerint egy-két kivételtől eltekintve különösebb kapcsolatban nem lévő, ám lendületes és látványos koreográfiákból áll. A táncokon látszik a beléjük fektetett energia, az előadókon pedig a profizmus - legtöbbjük a táncművészeti főiskoláról került ki, de táncos szakiskolát végzettek is vannak köztük honlapjuk tanúsága szerint (az alapítók: Borics Annamária, Vári Bertalan és Varga László Ádám). A koreográfiák nagy része jól felépített, ötletes, de akad egy-két sablonosabb mozdulatsor is. Ám ez nem baj, mert hangulatcsinálásnak nem rossz, és a férfiak-nők közötti íncselkedés, harc kifejezésére is jól beválik.

Kimondottan ötletes, humorral átszőtt és technikás azonban például az a tánc, amelyben csak a hat fiú szerepel: mindegyikük egy-egy sötét, majd ütemre kivilágított dobozon és saját testén felváltva üti a ritmust, nem semmi gyorsasággal, a direkt tévesztéssel megnevettetve. Vagy ott van a lányoknak az a koreográfiája, amelyben egy amolyan sírva-vigadós, mulatozós jelenet után, a bortól új életre kelve, megtüzesedve pörgő táncot lejtenek a zene és a kezükben összecsattanő flakonok által keltett zaj ütemére. Üveges tánc, 21. századi módra.

Szép a Quimby Csík zenekar által feldolgozott Most múlik pontosan című számára előadott páros tánc is, amely a szerelmesek örök vívódását és egymásra találását dolgozza fel. Amit nem igazán tudtam hová tenni, az a Michael Jackson-mozdulatokat bőven tartalmazó két, kalappal előadott tánc, mindjárt a produkció elején. Önmagukban viszont ezek is megállják a helyüket, a kivitelezés ügyes és látványos mivolta miatt.

A vizuális élvezethez hozzájárulnak a ruhák, amelyek egyszerűek, letisztult formavezetésűek - sötét színeiket egy-egy színes kiegészítő, például nyaklánc, nyakkendő, színes szoknya dobja fel - , s a fények, amelyek játéka az első egy-két tánc után válik a koreográfiák részévé.

A táncok többségét élőben kíséri a Kerekes Band, hagyományos és modern dallamokat keverve, friss, tüzes talpalávalót húzva a sztepp, a magyar néptánc, a kortárs tánc és akrobatikus elemeket ötvöző, s így igen ekletikus mozdulatsorokhoz.

A Presidance show-t ígért, s ezt meg is adta a közönségnek, amely kétszer ötven perc helyett másfél órában élvezhette a gazdag látványvilágú előadásban az érzelmek, stílusok találkozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!