Kultúra

2009.07.14. 02:29

Vendégművészek Móron

Mór - Tavaly már kinézték maguknak a várost a Dunaújvárosból átruccanó képzőművészek, idén tíz napot töltenek el ott, remélve, hogy már a bor illatától is megnő az ihlet.

Tóth Péter

- Tizenkét dühös ember került a rácsok mögé - emígyen vezethetnénk fel a bűnügyi rovatot, ha éppen nem a Móri Művészeti Szabadiskola mindennapjairól lenne szó. A rácsok még készülnek, börtönnek megteszi egy félbevágott teknő is, az őrző, Farkas Mihály dunaújvárosi képzőművész pedig elégedetten simogathatja meg tekintélyt parancsoló szakállát. Ahogy az lenni szokott, az értelmezés most is szabad. Sidney Lumet hasonló című filmjében egyetlen szobába van összezárva tizenkét esküdt, akik csak együttműködés árán szabadulhatnak el onnan.
 Egyetlen ember különállása mindent romba dönthet.Tizenketten látogattak el az ÚjpART Egyesülettől is a szabadiskolába, nem számítva Wisloczky Helgát, aki a szintén most zajló árkipusztai kerámiatáborból jött át ide. 2004-et írtunk, amikor Dunaújvárosban többhetes fórumot szerveztek a helyi képző- és iparművészek, hogy végre közös érdekvédelmi szervezetet alakítsanak. Kellettek ahhoz az ott elhangzó, néha késhegyig menő viták, hogy végül egy év múlva létrejöhessen az ÚjpART. Mostanra már 39-en vannak, messze többen, mint bármelyik hasonló, valaha volt dunaújvárosi szervezetben. Honlapjuk hátterében ott látható a kohász híres-neves szobra, amint diadalmasan nézi az épülő, szocreál Sztálinvárost. Az ottani képzőművészetet sok laikus fejében ez a figura jelképezi, de itt, Móron senki nem hagy kétséget afelől, hogy ez már a múlt része. Mintha épp az ilyen ódivatú helyeken tudna igazán szárba szökkenni az új, a modern, erről győz meg Medvegy Zsuzsanna, a szervezet elnöke is. Sok fiatal (és úgymond, öreg) művész, aki már nem ott él, ma is dunaújvárosiként határozza meg magát, mintha ez valami jól menő márkanév lenne.Mórra a szabadiskola híre vitte el őket, korábban többük már járt is itt. Tavaly nem tudták időben megszervezni a részvételt az alkotótáborban, akkor Rácalmással és az ottani Raáb Ervin Alkotótáborral kárpótolták magukat. Csapatépítő tréning ez, ha úgy tetszik, bár ilyen hangzatos nevekkel igazán egyikük sem foglalkozik. - Szociálpszichológiailag ez még kiscsoportnak számít - mondja a tizenkét plusz egy főről Medvegy Zsuzsa, éppen elegen vannak ahhoz, hogy huzamosabb ideig el tudják viselni egymást. Kell az együttléthez a móri bor, ettől valahogy elvész a munkahelyi jelleg, pláne, ha kecskegulyás is dukál mellé. A hangulatot nem kell ecsetelni annak, aki ellátogatott múlt pénteken az alkotók nyílt napjára. Zárás után, július 13-ával aztán a végeredmény is látszani fog majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!