Kultúra

2009.07.23. 02:29

Kukucska a Víg ablakon

Székesfehérvár -Budapest - Fogadok, hogy kevesen fedezték fel eddig a fehérvári Koch László utcában az ifjú képzőművészek meg-megújuló kirakat-tárlatát. Ezúttal különösen izgalmas a látvány! A kiállító alkotók között most olyan is akad, akinek munkája a budapesti Műcsarnokban is szerepel.

Gábor Gina

Sztereo kukucska - ez a címe a mostani, egész nyáron látható kiállításnak. Ne tévesszen meg bennünket a sötét felület, lépjünk bátran közelebb, hiszen távolról csak annyit látunk, a fekete kirakat-táblán sárga szemüvegformák (lornyonok) és más, a kukucskálás lehetőségét rejtő matricák virítanak... A kirakat egyik felében Zádor Tamás sztereofotói láthatók; a matricalornyonok mögött elhelyezett lencsék segítségével háromdimenziós képeket láthatunk. Mintha a kukucskálással a világ másik pontjára repülnénk ! Most, a forró kánikulában én legszívesebben az őszi parkról készített felvételt nézegetem.

A másik oldalon a Manufaktor Műterem alkotóinak kukucska dobozai, perspektíva trükköket használó könyv- objektjei láthatók. Lenyűgöző a mívesség, amellyel ezek a munkák készültek. Hosszan bámulom Varga Gábor Farkas Odüsszeia című karussel könyvét, ami forog is a kirakat mögött, megjelenítve Odüsszeusz utazásainak mozzanatait. Circus Corpus sorozata pedig ördögi manézsjeleneteket láttatnak. Ötvös Enikő Radnóti Miklós verseskötetéből kimetszett papírjelenetet készített, alagútkönyvét pedig Spiró György: Európa csendes című verse ihlette. Garami Richárd Bálnabosszújában a bálnák visszavágnak: végeznek az őket mészárló hibbant vadászokkal. Garami Boldizsár Károllyal közösen is készített könyv-objektet, amelynek ihletője Pilinszky: KZ Oratóriumának részlete.

A Budapesten élő, de szülővárosához, Fehérvárhoz máig kötődő Garami Richárd egyik munkáját egyébként beválogatták a Műcsarnok Pillanatgépek című csoportos kiállítására. A tárlat azt mutatja be, miként használják ma a kortárs művészek a hagyományos optikai szerkezeteket, azokat, amelyek megelőzték a mai médiumok használatát... S miként születnek ma a régi módszerekkel, trükkökkel a képek? Garami az élményfülkével szerepel, amit a 2004 -es fehérvári kortárs művészeti fesztiválon, a portréudvarban Fenyvesi Mátéval közösen használt: így készítettek különös képeket. Két, egymás mellé helyezett - 72 fokba állított - tükör elé kell ültetni a modellt, akinek képe megsokszorozódik, így meglepő csoportkép keletkezik. Bizonyságul Garami a 2004-ben készült fotókból is bemutat néhányat. Ám ezekről nem beszélhetek, mert elfogultsággal vádolnának: tekintve hogy Garami jóvoltából az én csoportképem is műtárggyá vált... A Műcsarnok kiállítása augusztus 23-ig látható, azután Sevillában is bemutatják az anyagot.

Élményfülke: a tükör előtt ülő modell képe megsokszorozódik
Fotó: FMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!