Kultúra

2009.04.23. 02:27

Megrajzolt epigramma

Székesfehérvár - Kisméretű, mondhatnám aprócska művek. Nagyon közel kell menni hozzájuk, hogy titkukat elárulják. S kiderüljön róluk, míves munkák: alkotások.

Szabó Zoltán

Aki pedig minderről meg akar bizonyosodni, ma és holnap még megteheti. Csak annyit kell tennie, hogy elsétál a Vörösmarty Terembe és megtekinti a Zene a kisgrafikákon című tárlatot, amely Kisteleki Ibolya gyűjteményéből mutat be válogatást. Különböző sokszorosító eljárásokkal (fa-és linómetszet, rézkarc, rézmetszet) készült kisgrafikákat, emléklapokat, többségükben ex libriseket. Utóbbiak rendszerint a könyv táblájának belső oldalára ragasztott grafikai alkotások a könyv tulajdonosának nevével, s olyan szimbolikus motívumokkal, amelyek a tulajdonos személyére, kedvtelésére utalnak. Persze a szép ex librisek felkeltették a grafikai művészetek kedvtelőinek érdeklődését, s később már azzal a céllal is készültek, hogy a műbarátok gyűjteményét gyarapítsák. Olyannyira, hogy Európa-szerte élénk gyűjtőélet alakult ki, hazánkban is. Napjainkban a Kisgrafika Barátok Köre grafikagyűjtő és művelődési egyesület fogja össze a honi rajongókat.

Számukra a rengeteg aprómunkával járó tevékenység, a gyűjtemény rendezése nyilván önmagában is örömet okoz. A nézegetése viszont nekünk, a tárlat látogatóinak is. Hiszen az ex libris mint műalkotás a képzőművészetek epigrammája, egyszerűen azért, mert a művésznek kis felületen kell kifejeznie mondanivalóját. A Vörösmarty Teremben 88 hazai és külföldi művész 250 alkotását láthatták-láthatják az érdeklődők. Kisteleki Ibolya régóta gyűjti a zenei vonatkozású alkotásokat, amelyeket a tárlaton zeneszerzők, zeneművek, előadóművészek témakörökbe rendezett, és csokorban szerepelnek a különböző hangszerek is. A külföldi alkotók közül említhető a cseh Plavel Hlavaty vagy a svájci Hedvig Gauwelst, a magyarok közül Banga Ferenc, Kőnig Róbert, Vén Zoltán, Erdélyből Kós Károly vagy Cseh Gusztáv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!