Külföld

2008.09.22. 08:30

Az ellenzéki szociáldemokrata párt nyert Szlovéniában

<b>Szlovénia</b> - A Szociáldemokraták (SD) ellenzéki párt nyerte meg a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokat - derült ki a szlovén országos választási bizottság által közölt adatokból.

nincs nev

A még nem végleges hivatalos eredmény szerint az SD a szavazatok 30,5 százalékával végzett az élen, s ezzel 29 mandátumot szerzett. Az eddig kormányzó jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) pedig 29 százalékot ért el (28 mandátum) – adta hírül a Népszava Online.

A választópolgárok 62 százaléka tette le voksát. A leadott szavazatok bő 97 százalékát összesítették, a maradék voks külföldről érkezik be. Ezek összesítése után, október 1-jén közlik a hivatalos végeredményt.

Janez Jansa, az eddig hatalmon lévő jobbközép kormány miniszterelnöke elismerte a választási vereséget, és gratulált ellenfeleinek a győzelemhez. Az új kormányfő az SD elnöke, Borut Pahor 44 éves politikus, volt parlamenti elnök és európai parlamenti képviselő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!