Külföld

2009.09.20. 10:39

Terrorfenyegetés Németországban - Rendkívüli biztonsági intézkedések az Oktoberfesten is

Berlin - Németország nemzetközi repülőterein és nagyobb pályaudvarain a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak és megerősítették a rendőri készültséget a naponta több százezer látogatót vonzó híres sörfesztiválon, az Oktoberfesten is az al-Kaida legutóbbi terrorfenyegetései nyomán. A nemzetközi terrorszervezet vasárnap újabb internetes üzenetben fenyegette meg az országot.

MTI

Biztonsági szakértők ezzel összefüggésben aggodalmuknak adtak hangot az al-Kaida által kilátásba helyezett terrortámadás, illetve a szervezet által szabott ultimátum kapcsán. A nemzetközi terrorszervezet  korábbi videóüzenete még pénteken este jelent meg az interneten, és  ez - csak úgy, mint a vasárnapi -  a szakértők szerint minden korábbinál konkrétabb fenyegetéseket tartalmazott. Egy Bonnban született és a hírszerzés szerint jelenleg Pakisztánban tartózkodó német származású iszlám aktivista - kiváló németséggel - az al-Kaida nevében támadással fenyegetőzött arra az esetre, ha Németország azonnal nem vonja ki katonáit Afganisztánból. Az üzenetben a szóban forgó személy - bizonyos Bekkay Harrach - első ízben még határidőt is említett a támadás végrehajtására, amikor arra szólította fel a Németországban élő muzulmánokat, hogy a jövő vasárnapi parlamenti választásokat követő két hétben tartsák távol magukat a nyilvános helyektől.

Az al-Kaida és más vele szoros kapcsolatban álló terrorcsoportok az elmúlt időszakban nem az első ilyen jellegű fenyegetést tették közzé az interneten, a szakértők azonban a mostanit a korábbiaknál is komolyabban veszik. A szervezet a közelmúltban már azzal fenyegetőzött, hogy megzavarja a választásokat és azóta a német kezdeményezésre Afganisztánban végrehajtott, polgári áldozatokat is követelő NATO-légicsapás az ottani tálib lázadók és támogatóik körében még inkább erősítette a Németország-ellenes indulatokat.

A német hatóságok elutasították az ultimátumot, azonban több illetékes politikus, mindenekelőtt Wolfgang Schäuble belügyminiszter nyilatkozatából kitűnt: a fenyegetést rendkívül komolyan veszik. Bár óvtak a pánikkeltéstől, a biztonsági intézkedések szigorítását azonnali hatállyal elrendelték.

A német sajtó egyelőre találgat azzal kapcsolatban, hogy mindez milyen hatással lesz a szeptember 27-i választások kimenetelére. Több kommentár szerint az afganisztáni szerepvállalás mellett kitartó pártokat, mindenekelőtt az Angela Merkel vezette, konzervatív CDU-t aligha segíti, ezzel szemben a német kivonulást óvatosan sürgetni kezdő szociáldemokrata SPD-t, de még inkább a kivonulást régóta követelő Baloldal pártját erősítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!