Külföld

2009.10.30. 11:26

Munkanélküliség: tíz éves csúcs az unióban

FMH - Több mint tíz év óta szeptemberben a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliség az euróövezetben. Az egész Európai Uniót tekintve a ráta az adatrögzítés kezdete, 2000. óta volt a legmagasabb. Magyarországon az euróövezeti átlaggal azonos, 9,7 százalék volt a munkanélküliség az év kilencedik hónapjában.

feol.hu

Az egy évvel korábbihoz képest valamennyi tagországban emelkedett a munkanélküliek száma.
Az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint az euróövezetben 9,7 százalékra emelkedett a munkanélküliség szeptemberben. Augusztusban 9,6, júliusban 9,5 százalék volt a ráta.
A 27 tagországban  9,2 százalékra emelkedett a mutató az augusztusi 9,1 és a júliusi 9,0 százalékról.
Az Eurostat szerint Hollandiában és Ausztriában a legalacsonyabb a mutató, 3,6 és 4,8 százalék, a legmagasabb Lettországban(19,7 százalék) és Spanyolországban(19,3). 
A gazdasági válságban mérföldkőnek számító Lehman Brothers-összeomlás, tavaly szeptember óta az euróövezetben 3,2 millió, az EU-ban öt millió ember veszítette el az állását: az euróövezben most 15,3 millióan, az EU-ban 22,1 millióan nincsenek alkalmazásban.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!