Külföld

2011.03.14. 17:10

Kadhafi keleti országokat ösztönzött líbiai befektetésre

FMH - Moammar Kadhafi líbiai vezető befektetésekre hívta fel a kínai, az indiai és az orosz vállalatokat - tudatja a Hszinhua hírügynökség tripoli keltezésű hétfői hírében.

MTI

Kadhafi vasárnap találkozott a három ország nagykövetével és akkor vetette fel, hogy ruházzanak be, illetve növeljék befektetéseiket az észak-afrikai ország olajiparába - idézi az állami JANA hírügynökséget a Hszinhua.
Kadhafi már március másodikán - miután országában történelmi mélypontra zuhant az olajkitermelés - azzal fenyegetőzött, hogy a nyugati olajvállalatokat "lecseréli" kínaiakra és indiaiakra.
A beszámoló megjegyzi, hogy a líbiai olajexport súlyos veszteséget szenvedett el az elmúlt hetekben a Kadhafihoz hű erők és az ellenzéki csoportok között folyt és folyó fegyveres összecsapások miatt.
A konfliktus előtt Líbiában 1,69 millió hordó kőolajat termeltek naponta, amiből 1,2 milliót exportáltak, többnyire Európába. A francia Total  vállalat állítása szerint a kialakult helyzet következtében 300 ezer hordó alá csökkent a kitermelés. Líbia exportjának 95, míg bruttó hazai össztermékének (GDP) a 25 százalékát adja az kőolajágazat.
Kína február 22. és március 5. között hazaszállította valamennyi - közel 36 ezer - állampolgárát. Újdelhi 15 ezer indiait menekített ki és szállíttatott haza, mintegy háromezren döntöttek a maradás mellett. Orosz sajtójelentésekből úgy tudni, Moszkva mintegy 1500 orosz állampolgár evakuálását hajtotta végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!