Külföld

2011.12.31. 06:18

Irán nagy hatótávolságú rakétákat lőtt ki haditengerészeti gyakorlatán

Nagy hatótávolságú rakétákat lőtt fel az iráni haditengerészet szombaton a Perzsa-öbölben végzett gyakorlatozása során - jelentette a félhivatalos Fars hírügynökség.

MTI

Beszámolója szerint az iszlám köztársaság haditengerészete többféle rakétát, köztük hajókról tengeri célpontok ellen bevethető, nagy hatótávolságú rakétákat lőtt ki.
Irán múlt szombaton többnapos haditengerészeti gyakorlatot kezdett a Hormuzi-szoros, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán vizein, kedden pedig azzal fenyegetőzött, hogy újabb Irán-ellenes nyugati szankciók esetén lezárja a szorost, amelyen a világ teljes, tengeren szállított kőolajmennyiségének mintegy 40 százaléka halad át. Az Egyesült Államok válaszul közölte: a tengeri közlekedés semmiféle akadályozását nem tűri el a szorosban, és kész arra, hogy erővel szerezzen érvényt a szabad hajózásnak.
 Az 50 kilométer széles és 60 méter mély Hormuzi-szoros katonai szempontból különösen sebezhető.
Az Egyesült Államok és néhány európai ország büntető intézkedéseket léptetett életbe az iszlám köztársaság olaj-, gáz- és petrokémiai iparával szemben, az ország vitatott atomprogramja miatt. A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.
 Szaíd Dzsalíli, az iráni nukleáris dosszié ügyében illetékes főtárgyaló hamarosan levelet küld Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének "a tárgyalások formájáról, ...majd új tárgyalások lesznek a nagyhatalmakkal" - közölte Alireza Seik Attar, Irán berlini nagykövete a Mehr hírügynökségnek nyilatkozva.
 Az Európai Unió éppen ez idő tájt fontolgatja, hogy betiltja az iráni olaj importját. Az Egyesült Államok és néhány európai ország már korábban büntető intézkedéseket vezetett be az iszlám köztársaság olaj-, gáz- és petrokémiai iparával szemben, az ország atomprogramja miatt, amelyről azt gyanítják, hogy katonai célú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!