Külföld

2011.04.07. 12:38

Az Európai Parlament a macedón csatlakozási tárgyalások azonnali megkezdését szorgalmazta

FMH - Az EU-csatlakozási tárgyalások Macedóniával való azonnali megkezdését követelte csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

MTI

A nagy többséggel megszavazott állásfoglalásban a testület sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a Görögországgal való rendezetlen névvita továbbra is akadályozza a csatlakozási folyamatot. A dokumentum utalt arra, hogy nem csupán az Európai Parlament, hanem az unió fő végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság is a tárgyalások megkezdését tartaná kívánatosnak, egyedül a tagállami kormányokat képviselő Tanáccsal nem sikerült még elfogadtatni a javaslatot a görög vétó miatt.
A történelmi múlt eltérő értelmezésében gyökerező névvita lényege, hogy Görögország - ahol szintén van egy Macedónia nevű tartomány - nem hajlandó tudomásul venni a volt jugoszláv tagköztársaságot Macedóniaként.
Az EP egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a 2005 óta EU-tagjelölt Macedóniában növekszik a feszültség az etnikumok között. A múlt héten bejelentett előre hozott választásokkal kapcsolatban azt szorgalmazta az uniós parlament, hogy mindegyik párt konstruktív és aktív szerepet vállaljon a választások során. Aggasztó jelenségnek nevezték az állásfoglalásban a fiatalokat sújtó magas munkanélküliséget, a korrupciót, az igazságügyi reformok lelassulását, a civilszervezetek megfélemlítését, valamint a sajtószabadság romlását.
A kérdésről folytatott vitában Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője úgy vélekedett: nyomást kell gyakorolni a macedón politikai erőkre, hogy hagyjanak fel a populista politikával, és az ellenzék térjen vissza a törvényhozásba. 
"Eszköztelenek vagyunk azonban, ha az Európai Unió nem nyújt hiteles bővítési perspektívát Macedónia számára. Közép-európaiként abszurdnak tartom a görög-macedón névvitában mindkét ország magatartását. A magyar politikusok részéről soha fel sem merült, hogy 2007-ben történelmi ürügyekre hivatkozva akadályozzák Románia felvételét" - mondta.
Az Európai Parlament csütörtökön arról is állásfoglalást fogadott el, hogy a demokratikus reformokért cserébe "európai távlatot" kell ajánlani az unió keleti szomszédainak. Azt a módosító javaslatot nem szavazták meg, amely az uniós tagság lehetőségét megfogalmazva konkretizálta volna az "európai távlat" mibenlétét. Az EP a jól teljesítő és a lemaradó országok közötti erőteljesebb különbségtételt szorgalmazta. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az uniónak ki kellene dolgoznia azt a kritériumrendszert, mely lehetővé tenné a különböző országok demokratikus reformjainak értékelését, teljesítményük elbírálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!