Külföld

2010.01.08. 17:20

Amerikai rakéták öltek meg öt embert

Két amerikai rakéta öt embert megölt, hármat megsebesített péntek este az afgán határ pakisztáni oldalán - közölték pakisztáni hírszerzési források.

MTI

A névtelenséghez ragaszkodó nyilatkozók nem közölték az áldozatok kilétét.
Alig több mint egy hét leforgása alatt ez volt a hatodik amerikai rakétacsapás a kormányellenes lázadók által ellenőrzött térségben. Észak-Vazirisztán az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges, Dzsalaluddin Hakkani vezette afgán tálib lázadó csoport fellegvára. Ők intéznek támadásokat amerikai katonák ellen a határon átcsapva, és feltehetőleg szerepük volt abban a december 30-i merényletben is, amelyben életét veszítette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottja.
Az Egyesült Államok rendszerint nem tájékoztat légicsapásairól és azok célpontjairól. Tavaly óta több mint 50 ilyen támadás történt, többségüket pilóta nélküli repülőgépekkel hajtották végre, amelyeket feltételezhetően a CIA működtet a pakisztáni hírszerzéssel együttműködve. Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése óta ez a módszer általánosabbá vált.
A pakisztáni kormány nyilvánosan elítéli, az ország szuverenitásának megsértéseként értékeli a pilóta nélküli repülőgépek rakétacsapásait. Egy ilyen rakéta végzett augusztusban Beitullah Mehszúddal, a pakisztáni tálibok vezetőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!