Külföld

2012.04.20. 15:20

Lezuhant egy utasszállító

Lezuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni főváros, Iszlámábád közelében pénteken, a fedélzeten a polgári légiközlekedési hatóság szóvivője, Pervez George szerint 122 utas és 9 fős személyzet tartózkodott. Valószínűéeg nincsenek túlélők.

MTI

A repülőgép, amely korábbi értesülések szerint 127 embert szállított, néhány kilométerre zuhant le a Benazir Bhutto nemzetközi repülőtértől - jelentette ki Sudri Ahmed Muhtar pakisztáni védelmi miniszter.

Rehman Malik belügyminiszter szerint elképzelhető, hogy az utasszállítóba villám csapott. A gép szárnyai állítólag még a földbe csapódás előtt kigyulladtak.

A mentési munkák folynak, a mentőcsapatok egyik szóvivője szerint mindenütt holttesteket látni. A rendőrség egyik helyi tisztségviselője, Fazl Akbar úgy vélte: semmi esélye, hogy túlélőkre bukkanjanak, és ugyanígy vélekednek a polgári légiközlekedési hatóságok tisztségviselői is. Legelőször a tüzet próbálták eloltani, hogy hozzáférjenek a roncsokhoz. Többen zseblámpával fésülik át a terepet áldozatok és túlélők után kutatva. A hadsereg elkerítette a helyszínt.

A roncsok lakott területre is hullottak, és Diba Sehnaz, a mentési szolgálatok helyszínen tartózkodó szóvivője szerint a falusiak között is vannak áldozatok, így a halottak száma akár 150-ig emelkedhet.

Szántó Attila, az iszlámábádi magyar nagykövetség másodtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az utasok között nem volt magyar állampolgár, s egyelőre úgy tűnik, hogy más külföldi sem.

Az első információk szerint a rossz időjárás miatt csapódott a földbe landolás közben egy kisebb légitársaság, a Bhoja (Bodzsa) Air Karacsiból érkező, Boeing 737-es típusú utasszállítója. Iszlámábádban a baleset idején, este 7 óra körül zuhogott az eső, és viharos szél fújt. A magyar másodtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a pilóta állítólag nem adott le vészjelzést, és a baleset 10 perccel a landolás előtt történt.

A szóban forgó légitársaságnak anyagi gondok miatt egy időre fel kellett függesztenie járatait, és több mint 10 év kényszerpihenő után idén márciusban indult újra. A pénteki volt a mindössze négy repülőgéppel rendelkező Bhoja Air első esti járata Karacsiból. A cég 1993-ban kezdte meg működését belföldi járatokkal, majd 1998-ban már az Egyesült Arab Emírségekbe is indított repülőgépet.

2010 júliusában az Airblue nevű helyi magán légitársaság Airbus A321-ese zuhant le Iszlámábád közelében, a katasztrófában 152 ember lelte halálát. A pakisztáni légiközlekedés gyásznapja azonban 1992. szeptember 28-a volt, amikor az állami légitársaság Airbus A300-as gépe lezuhant a nepáli főváros, Katmandu közelében, 167 ember halálát okozva.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!