Külföld

2012.02.16. 14:48

Szíria: a kormányerők Deraa városát támadják

A szíriai hadsereg támadást indított csütörtökön Deraa, Homsz és Hama, a 11 hónapja tartó kormányellenes felkelések fellegvárai ellen - mondták el ellenzéki aktivisták, 22-re téve az összecsapások halálos áldozatainak számát.

MTI

A deraái hadművelet célja kiszorítani a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH), vagyis a felkelők fegyvereseit a jordániai határ mentén fekvő dél-szíriai településről. A helyszíni beszámolók szerint a város több negyede gépfegyver-ropogástól, ágyúdörgéstől és robbanásoktól volt hangos. A kormánykatonák megtámadták a lázadókat, akik válaszul az ellenőrzőpontokat és a biztonsági szolgálatok épületeit vették tűz alá.

A hadsereg támadása hajnalban kezdődött, ezt követően bontakozott ki a tűzpárbaj - mondta egy helyi jogvédő szervezet tagja. Hozzátette, hogy Deraa körül már két hete csapatösszevonásokat észleltek.

Bár Bassár el-Aszad szíriai elnök szerdán még többpártrendszert létrehozó új alkotmányról ígért népszavazást február 26-ára, csütörtökön már úgy tűnt, hogy Damaszkusz összehangolt támadást indított az elégedetlenség fészkeinek felszámolására.

Az alkotmányról szóló referendumot az ellenzék egyhangúlag elutasította, és Aszad távozását követelte. Washington tartalom nélküli gesztusnak nevezte az elnök ígéretét.

Emberjogi aktivisták szerint a szíriai megtorlásnak eddig több mint 6000 halálos áldozata van, és csak Homszban február 4-e óta legalább 377 civilt, köztük 29 gyereket öltek meg.

Eközben az ENSZ Közgyűlése várhatóan megszavazza csütörtökön azt a Szaúd-Arábia és Katar által készített, nem kötelező érvényű határozattervezetet, amely elítéli a Damaszkusz által elkövetett jogsértéseket. A határozatban fölszólítanák a szíriai kormányt, hogy vessen véget mindennemű erőszaknak, bocsássa szabadon a bebörtönzött ellenzékieket, biztosítsa a szabad mozgást az Arab Liga megfigyelőinek és a külföldi sajtó képviselőinek Szíriában, valamint javasolják: nevezzenek ki ENSZ-különmegbízottat Szíria ügyében.

Február elején az ENSZ Biztonsági Tanácsában az orosz-kínai vétó megakadályozta egy, a szíriai elnyomás elítélését célzó határozat elfogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!