Külföld

2011.08.29. 15:44

Irén elérte Kanadát: árvizekkel küzdenek

Árvíz és áramszünet keserítette meg hétfőn milliók életét az Egyesült Államok keleti partvidékén, miután a ciklonná "szelídült" Irén hurrikán Kanada felé haladt tovább - jelentette Pogár Demeter, az MTI tudósítója.

MTI

Az amerikai kontinens szárazföldi területeit elért Irén következtében 9 államban 32 ember vesztette életét és összesen 5 millióan maradtak hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül. A viharkárok az első becslések szerint elérhetik a 10 milliárd dollárt. Egyedül a szél okozta veszteségek meghaladhatják az 1 milliárd dollárt. Barack Obama amerikai elnök hétfőn megismételte, hogy a károk helyreállításához hosszabb időre lesz szükség.
   
Hétfőn Észak-Karolinától Új-Anglia államáig mindenhonnan áradásokról érkeztek jelentések, miközben a mentést jelentősen megnehezíti, hogy az utak és a hidak sok helyen megrongálódtak. Az észak-karolinai Ocracoke és Hatteras sziget lakóit, valamint hét, a New York állambeli Catskill-hegységben rekedt brooklyni családot egyaránt csak légi úton lehetett megközelíteni a használhatatlanná vált infrastruktúra miatt. A New Jersey állambeli Pompton Lakes-ben a tűzoltók nem tudtak megközelíteni egy lángokban álló házat.
   
A keleti partvidéken összesen több mint 8500-an töltötték a vöröskereszt által létesített menedékhelyeken az éjszakát. Az amerikai haditengerészet három hajóját vezényelte ki a part menti mentési munkálatok támogatására.
   
Vermontban 1927 óta nem volt a mostanihoz fogható árvíz. Az állam katasztrófa-elhárítási központját hétfőre virradóra elöntötte a víz, ezért azt több mint 30 kilométerrel arrébb telepítették.
   
New Yorkban azonban, ahol a vártnál kisebb károkat okozott a vihar, hétfőn megkezdődött az élet visszatérése a megszokott kerékvágásba: megindult a forgalom mind a 22 metróvonalon és fogadnak gépeket a térség repülőterei is. A városi forgalom azonban kisebb volt a megszokottnál, sokan ugyanis a jelek szerint szabadnapot vettek ki a vihar miatt.

 

Irén elérte Kanadát

Heves viharokkal és özönvízszerű esőzéssel kísérve csapott le helyi idő szerint vasárnap délután Kanada atlanti-óceáni partvidékére és Québec tartomány délkeleti részére a gyengülőfélben lévő, és időközben trópusi viharrá lefokozott, de még mindig erőtől duzzadó Irén hurrikán.

Az Irén útjába kerülő övezetben máris csaknem 200 ezer kanadai háztartás maradt áramellátás nélkül. Óránként 10-15 milliméteres csapadék ömlik, a széllökésesek ereje eléri a 120-130 kilométer/órát.

Robert Dutil, Québec tartomány belbiztonsági minisztere figyelmeztette a lakosságot, hogy nem holmi kis vihar érte el a térséget, hanem hatalmas szélviharral kell számolni. Ezért az emberek jobban teszik, ha az elkövetkező 24, 48 vagy akár 72 órában nem teszik lábukat az otthonukból - mondta  a miniszter.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a helyzet várhatóan hétfőn lesz a legveszélyesebb. Ekkor Montrealtól a keleti partvidékig és a Szent Lőrinc folyóig egy "folyóson" fog végigsüvíteni a szélvihar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!