Külföld

2011.07.27. 10:00

Meggyilkolták Kandahár polgármesterét

Öngyilkos merényletben meggyilkolták szerdán a legnagyobb dél-afganisztáni város, Kandahár polgármesterét - közölte szerdán a kandahári tartományi rendőrség parancsnoka.

MTI

Egy öngyilkos merénylő turbánjába rejtett pokolgépet robbantott fel Gulam Haidar Hamídi közelében, amikor a városvezető egy csoporttal beszélgetett a kandahári polgármesteri hivatal udvarán, ahova a támadó is beszivárgott.
Egy polgári személy meghalt, míg egy másik civil és egy biztonsági őr megsebesült.

Hamídi éppen egy birtokvitáról tárgyalt volna. A polgármester korábban több ház lebontását rendelte el, mert azokat illegálisan építették fel olyan telkeken, amelyek nem a háztulajdonosoké voltak. A kedden megkezdett bontási munkálatok során két gyermek meghalt.
A támadást - amely bosszú volt a gyerekek haláláért - a tálibok vállalták magukra.

Kandahár a tálibok bölcsője. Július 12-én fegyveresek saját, erődítményszerű házában végeztek Hamid Karzai elnök befolyásos féltestvérével, Ahmed Ali Karzaival. A férfi halála hatalmi vetélkedést indított el, és komoly kérdéseket vetett fel a térség stabilitásával, illetve az elnök helyi támogatottságával kapcsolatban. Ahmed Ali Karzai egyik lehetséges utóda a közösség élén a kandahári polgármester lett volna.

Hamídi 1947-ben született, és hosszú ideig élt az Egyesült Államokban. 2006-ban tért vissza Afganisztánba, és a polgármesteri tisztségre Hamid Karzai kérte fel, akivel bizalmas viszonyban volt. A kandahári városvezető ellen már korábban is kíséreltek meg merényletet. 2009 márciusában autója mellett robbant fel egy pokolgép, de Hamídi épségben megúszta. Helyettese, Núr Ahmad Nazari már nem járt ilyen jól, mert 2010 októberében golyó végzett vele, ahogy hat hónappal később utódjával, Azizullah Ziarmallal is.

Április 15-én a tartományi rendőrfőnököt, Han Mohammed Mudzsáhidot egyik testőre ölte meg. Január 29-én egy motoros öngyilkos merénylő végzett Abdul Latif Asna kandahári alkormányzóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!