Külföld

2011.06.27. 04:57

Megkezdődött a vörös khmerek négy egykori vezetőjének a pere

Megkezdődött Phnompenben hétfőn az egykori kambodzsai vörös khmer rezsim négy, népirtással vádolt vezetőjének a pere - jelentette be hétfőn a rezsim rémtetteit kivizsgáló, ENSZ által támogatott nemzetközi törvényszék.

MTI

Az 1975 és 1979 között hatalmon volt totális diktatúra főideológusa, Nuon Chea, Khieu Samphan volt államfő, Ieng Sary egykori külügyminiszter és felesége, Ieng Thirith volt szociális miniszter ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat háborús és emberiesség elleni bűnökért, valamint népirtásért.
A csütörtökig tartó tárgyalási szakaszt az előzetes meghallgatásoknak, és a perrendtartás meghatározásának szánják.
A vádlottak első vallomástételére valószínűleg augusztusban kerül sor. A per várhatóan évekig is eltarthat.
A Kína által pártfogolt, szélsőséges maoista vörös khmerek, miután elűzték a vietnámi háborút támogató, Amerika-barát Lon Nol-kormányzatot, "forradalmi" ideológiájuk nevében terrorrendszert vezettek be. A lakosság egynegyede esett a népirtás áldozatául, 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat, és a lakosság nagy részével kényszermunkát végeztettek. A Pol Pot vezette diktatúrának a vietnámi hadsereg vetett véget 1979. január 7-én.
A népirtással foglalkozó, kambodzsai és nemzetközi bírákból álló törvényszék 2006-ban jött létre három évvel azután, hogy a Hun Sen - maga is egykori vörös khmer parancsnok - vezette kambodzsai kormány egy évtizedes halogatás után végre megállapodott róla a világszervezettel.
A bírói testület tavaly nyáron hozta meg első ítéletét a vörös khmerek egyik hírhedt börtönének Duch néven ismert egykori parancsnoka ügyében. Duch háborús és emberiesség elleni bűnökért kapott eredetileg 35 év börtönbüntetést, ebből 19 évet kell rács mögött töltenie. A lényegében kínzóközpontként működő, S-21 jelű börtönben mintegy 15 ezer embert kínoztak és gyilkoltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!