Külföld

2011.06.26. 18:43

Hegymászók holttestére bukkantak a francia Alpokban (frissítve)

Hat francia hegymászó holttestére találtak rá vasárnap reggel a délkelet-franciaországi Écrins-hegységben, a Villar d'Arene település fölötti Neige Cordier hegycsúcs közelében.

MTI

A hegymászók feltehetően előző nap zuhantak le. Ez volt az elmúlt évek egyik legsúlyosabb balesete a francia Alpokban.
Egy 16 éves fiú, két férfi, illetve három, 42 és 64 év közötti nő járt szerencsétlenül - mondta el Rémy Avon, gapi köztársasági ügyész-helyettes. A hegymászók az előzetes vizsgálat szerint nem lavina áldozatai lettek, hanem lezuhantak. A baleset okai egyelőre tisztázatlanok, az ügyben vizsgálat indult.
A hat holttestet egy brit alpinista találta meg, aki maga is ugyanazon az útvonalon haladt, a 3614 méter magas Neige Cordier csúcsra akart felmászni.
A holttesteket helikopterrel szállították az 5 kilométerrel távolabb fekvő Villar-d'Arene faluba, majd délután Brianconba.
A hegymászók feltehetően szombaton kora reggel, tiszta időben indultak csákányokkal felszerelve, hegymászó ruhában, szöges bakancsban egy 2078 méter magasan fekvő menedékházból két kötélcsoportban - mondta el Rémy Avon. Az első csoport vélhetően 150-200 métert zuhant, és feltehetően elsodorta a második csoportot is. Erre az első vizsgálat során látott súrlódási nyomokból következtettek. A holtestekre 3000 méter magasan találtak rá.
2007-ben egy francia család öt tagja vesztette életét az Écrins-hegységben. 2008-ban három svájci és négy német hegymászót, valamint osztrák vezetőjüket sodorta el egy lavina a Mont Blanc du Tacul hegycsúcsnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!