Külföld

2011.05.24. 16:47

Mubarakot és fiát tüntetők megölése és korrupció miatt vonják felelősségre

Tüntetők megölése és korrupció miatt vonják felelősségre Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és két fiát - közölte kedden az észak-afrikai ország főügyésze.

MTI

Abdel-Megid Mahmúd az ügyet átadta annak a büntetőbíróságnak, amely majd lefolytatja a tárgyalást a három vádlott ellen - jelentette a MENA hírügynökség. 
Egyiptomban 846 embert öltek meg a januári-februári népfelkelés során. Mubarak február 11-én kényszerült lemondani államfői posztjáról, miután 30 éven át volt hatalmon. 
Jelenleg a volt elnököt egy sarm-es-sejki kórházban ápolják, két fiát, Alaát és Gamalt pedig egy kairói börtönben tartják előzetes letartóztatásban.
Egyiptomban nagy felháborodást váltott ki az a hír, miszerint hogy fiaival együtt elkerülheti a felelősségre vonást Mubarak, ha nyilvánosan bocsánatot kér és visszatéríti jogtalanul szerzett vagyonát az államnak. Pénteken a Tahrír téren, a felkelés központjában több százan tüntettek azt követelve, hogy kezdjék meg a Mubarak elleni pert. 
Gyilkosokkal és bűnözőkkel nincs megbékélés - hangoztatták a demonstrálók. Sokak szerint az ügyészségi döntés bejelentésének mostani időzítésére ez a demonstráció is hatással volt. 
A volt elnök felesége, Suzanne Mubarak egy hete lemondott Kairóban lévő, 730 ezer amerikai dollárnak megfelelő összegért vásárolt villájáról, és jótékonysági célra ajánlja fel a két bankszámláján lévő összesen 20 millió egyiptomi fontot (3,4 millió dollárt). A főügyész ezt követően elrendelte őrizete megszüntetését. 
Mubarakot, két fiát és szökésben lévő egykori kémfőnökét előre megfontolt gyilkosság, gyilkossági kísérlet, hatalommal való visszaélés és jogtalan haszonszerzés vádpontjai alapján állítják bíróság elé. Egyiptom történelmében először fordul elő, hogy egy volt államfőt perbe fognak. 
A tárgyalás időpontját a bíróság tűzi ki, miután a főügyészségi iratokat napokon belül megkapja. 
Mahmúd főügyész a múlt héten kezdeményezte, hogy helyezzék át Mubarakot a Vörös-tenger partján lévő üdülőparadicsom nemzetközi klinikájáról egy kairói rabkórházba, ha ezt egészségi állapota lehetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!