Külföld

2011.05.30. 19:48

Líbia - Nyolc katonatiszt dezertált, Kadhafi hadserege jelentősen megfogyatkozott

Nyolc líbiai katonatiszt, köztük több dandártábornok dezertált az arab ország hadseregéből, amit a tisztek hétfőn Rómában tartott sajtóértekezletükön Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek a saját népével szembeni kegyetlenkedésével indokoltak.

MTI

Az öt tábornok, két ezredes és egy őrnagy az olasz kormány által szervezett sajtótájékoztatón elmondták, a Kadhafi-hű fegyveres erők sok civilt öltek meg és sok nő ellen követtek el erőszakot.
A dezertált tisztek állítása szerint a Kadhafi-erőknek a lázadókkal szembeni fegyveres fellépése gyorsan veszít erejéből.
Az egyik tábornok, Malud Maszúd Malaszi azt állította, hogy Kadhafi egykori hadseregének már "legfeljebb a húsz százaléka" maradt meg. A líbiai vezető mellett már csak néhány száz katona, s legfeljebb tíz tábornok tart ki - tette hozzá a tábornok, aki szerint a kormányhű erők között teljesen megszakadt a kapcsolat.
Olaszország azon kevés országok egyike, amelyek elismerik Líbia hivatalos képviselőjeként az arab ország keleti részét ellenőrző lázadók politikai szervezetét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT).
Az ÁNT szóvivője előzőleg még azt közölte, hogy a dezertált katonák között négy tábornok van.
Abdurrahman Salgam, Líbia szintén külföldre szökött ENSZ-nagykövete közölte, hogy a felkelés kirobbanása óta összesen 120 líbiai katonatiszt dezertált, valamennyien külföldön vannak, de azt nem tudja, hogy hol.
Noman Benotman ellenzéki aktivista - egyben a brit Quilliam alapítvány elemzője - úgy vélekedett, hogy minden egyes dezertálás több tényező együttes hatására történt, de a legutóbbi csoport azért távozott, mert a líbiai fegyveres erők soraiban feszültség támadt "újoncoknak" magas tisztségekre történt kinevezése miatt. Az új Kadhafi-hű parancsnokok közül sokan viszonylag fiatalok, 30-as éveik közepén, viselkedésük pedig felháborodást és zavart keltett a tisztikarban, ugyanis hatalmaskodónak és brutálisnak tartják őket.
A líbiai tisztek úgy érzik, minden lépésüket nyomon követik, s nyomasztja őket, hogy a felső vezetés nem bízik meg bennük. Emiatt az első adandó alkalommal dezertálnak - fűzte hozzá az elemző, megjegyezve, hogy az újonnan kinevezett parancsnokok közül sokan Kadhafi rokonai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!