Külföld

2011.05.18. 18:53

Líbia - Külföldi újságírókat engedtek szabadon

Szabadon engedtek szerdán négy, hetek óta fogva tartott külföldi újságírót Líbiában. A két amerikai, egy spanyol és egy brit sajtómunkást egy tripoli hotelbe szállították.

MTI

Mint az AFP francia hírügynökség munkatársa beszámolt róla, az újságírók nagyon fáradtnak tűntek, de egyébként egészségesek. Clare Morgana Gillis és James Foley amerikai riporter, valamint Manu Brabo spanyol fotós április negyedikén tűnt el, amikor egy kelet-líbiai városból tudósítottak a polgárháborús konfliktusról. A líbiai hatóságok később bejelentették, hogy őrizetbe vették őket, mivel illegálisan tartózkodtak az országban. A negyedik újságíróról, a brit Nigel Chandlerről nem tudni, mikor tartóztatták le. 
"Háborús időket élünk. Tudjuk, hogy külföldi, főként európai különleges hadászati szakértők is együtt harcolnak a felkelőkkel, ezért a hadsereg nem tudhatta rögtön, hogy ezek az emberek ártalmatlan újságírók" - mondta Musza Ibrahim, a líbiai kormány szóvivője. "Ha valamelyiküket bántalmazták, akkor még inkább bocsánatot kérünk" - tette hozzá. A bíróság szerdán csekély, 154 dolláros pénzbüntetésre és egy éves felfüggesztett börtönre ítélte a riportereket, akik, ha akarnak, Tripoliban maradhatnak és folytathatják a munkájukat, de a hatóságok azt is felajánlottak, hogy elszállítják őket a tunéziai határra.
Az első információk szerint az amerikai és a spanyol riporterek mellett egy velük egy napon eltűnt dél-afrikai fotóst engedtek volna szabadon, ám kiderült, hogy félreértés történt, s a dél-afrikai nagykövet hiába várta honfitársát a hotel bejáratában. A kormányszóvivő közölte, hogy a fotóriporter hollétéről nincsenek információik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!