Külföld

2011.05.27. 05:42

Líbia - Kadhafi rejtekhelyét is találat érte a NATO-légicsapásban

A NATO újabb légitámadást hajtott végre csütörtök éjjel Tripoliban, és találat érte a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és rezidenciáját magába foglaló erőd valamelyik részét - jelentette egy tudósító a városból.

MTI

Az okozott károkról és esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.
A Kadhafihoz hű erők tüzérsége nem sokkal korában hevesen lőtte a felkelők kezén lévő Miszrátát. A felkelők egy szóvivője sajtóértekezletet tartott, amelyen elmondta, hogy három társukat megölte a városban egy aknagránát. Aznap négy kilométernyit előretörtek nyugat felé, megsemmisítették a kormányerők egy lőszerraktárát, majd visszavonultak korábbi vonalaik mögé. Egyelőre nem céljuk, hogy nyugat felé haladjanak, és elfoglalják Zlitan várost - tette hozzá.
Az Európai Unió egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője közölte, hogy Al Hadi Hadeiba, Líbiának az EU-hoz és a Benelux-államokhoz delegált nagykövete az unió tisztségviselőivel folytatott hosszas tárgyalások eredményeképpen megszakította a kapcsolatait a Kadhafi-rezsimmel és dezertált, már nem képviseli Tripolit.
A lépést üdvözölte Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője. Egy európai diplomata pedig "nehézsúlyú" líbiai diplomataként jellemezte Hadit. 
Az észak-afrikai ország elleni nemzetközi hadjárat kezdete óta sok líbiai diplomata dezertált már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!