Külföld

2011.05.24. 13:25

Líbia - A felkelők képviseleti irodát nyithatnak Washingtonban

Képviseleti irodát nyithatnak Washingtonban a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen harcoló felkelők - közölte az amerikai külügyminisztérium magas rangú tisztségviselője kedden az északkelet-líbiai Bengáziban.

MTI

Jeffrey Feltman közel-keleti ügyekben illetékes amerikai államtitkár-helyettes átadta a líbiai felkelőknek Barack Obama elnök ajánlatát, hogy nyissanak képviseleti irodát Washingtonban, azért, hogy "felgyorsítsák a kapcsolattartást" az Átmeneti Nemzeti Tanács - a felkelők vezető testülete - és az Egyesült Államok között.
A kérdésre, hogy Washington mikor ismeri el a tanácsot hivatalosan diplomáciai partnernek, Feltman kitérő választ adott, ugyanakkor emlékeztetett arra, az amerikai kormány csak a lázadókkal tárgyal, Kadhafi rendszerével nem.
Az átmeneti tanács "a líbiai nép hiteles és legitim képviselője" - jelentette ki az amerikai külügyi illetékes. "Kadhafi elveszítette minden legitimitását arra, hogy vezesse az országot. Azonnal távoznia kell a hatalomból" - mondta, hozzátéve, hogy nincs "varázsgömbje", nincs olyan varázsszer a birtokában, amellyel el lehetne érni a líbiai vezető gyors távozását.
Az államtitkár-helyettes további segítséget ígért a líbiai felkelőknek, mint hozzátette, "nem fegyverek" formájában. Washington eddig 53,5 millió dollár értékű emberbaráti segélyt és 25 millió dollár értékben katonai felszerelést ajánlott föl a felkelőknek.    
Jeffrey Feltman vasárnap éjjel érkezett Bengáziba. Ez az első eset a líbiai felkelés bő három hónappal ezelőtti kirobbanása óta, hogy az amerikai kormány ilyen magas rangú tisztségviselője felkereste a líbiai felkelők fellegvárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!