Külföld

2011.05.16. 05:00

Feltöltik az Endeavour üzemanyagtartályait, startra készülnek

Megkezdődött az Endeavour külső üzemanyagtartályainak feltöltése a floridai űrközpontban, s ha minden a tervek szerint alakul, az űrrepülőgép hétfőn elindul utolsó Föld körüli útjára.

MTI

A művelet mintegy három órát vesz igénybe: ez idő alatt mintegy kétmillió liter üzemanyagot szivattyúznak át az űrsikló külső üzemanyagtartályaiba. Előzőleg a NASA szakemberei ellenőrizték az Endeavour hajtóműveit és navigációs rendszerét, illetve a vezérlőberendezések működését. Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja, amelyet kéthetesre terveznek. Az eredetileg április 28-re tervezett indítást többször elhalasztották műszaki problémák miatt. Ha minden rendben működik, az űrsikló helyi idő szerint hétfőn 8:56 perckor startol. Az űrsikló egy kétmilliárd dollár értékű berendezést szállít a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!