Külföld

2011.05.12. 18:22

A stratégiai partnerség erősítésére törekszik az EU és Kína

Az Európai Unió és Kína közötti stratégiai partnerséget erősíteni, a kereskedelmi kapcsolatokat fejleszteni, az egymás iránti tiszteletet és bizalmat pedig mélyíteni kell - értett egyet Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő ésTaj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsos csütörtöki gödöllői tárgyalásukon.

MTI

Ashton kettejük ötórás találkozója után a sajtónak arról beszélt, hogy az EU és Kína kapcsolatainak a 21. századi együttműködés példájaként kell szolgálniuk.
Elmondta, hogy az úgynevezett EU-Kína stratégiai párbeszéd második tárgyalási fordulóján ismertette partnerével az EU álláspontját a kínai emberi jogi helyzettel kapcsolatban.
Kifejtette, több területen - így a fenntartható városiasodásban és a kiberbűnözés elleni küzdelemben - is megvitatták az együttműködési programok lehetőségét.
A kínai államtanácsos, a pekingi kormány egyik legmagasabb rangú külügyi tisztviselője hangsúlyozta: országa a világ egyik fontos erőközpontjának tekinti az EU-t, amellyel mélyreható partnerségre törekszik a kölcsönös tisztelet alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!