Külföld

2011.04.26. 13:55

Már több tucat szökött rabot fogtak el Afganisztánban

Az afgán biztonsági erők már legalább hatvanöt rabot elfogtak, kettőt pedig megöltek a közül a közel ötszáz fogoly közül, akik hétfő hajnalban szöktek meg a dél-afganisztáni Kandahár börtönéből - közölte a kandahári tartományi kormányzó hivatala.

MTI

A börtönőrök hétfő reggel fedezték fel, hogy mintegy ötszáz rabnak nyoma veszett, és az egyik cellából alagút vezet a külvilágba. Az afgán biztonsági erők a nemzetközi koalíció csapataival karöltve hajtóvadászatot indítottak a szökött rabok - pakisztáni lázadók, afgán tálibok és politikai elítéltek - után. A hatóságok rögzítették minden elítélt biometrikus adatait, így az azonosítás nem okoz gondot.
A tálibok azt állítják, hogy a szökevények több mint egyötöde középszintű tálib vezető. Nagy részük már valószínűleg átszökött a tálibok hátországának számító Pakisztánba, bár az afgán hatóságok megerősítették a gyakran könnyedén átjárható, 2400 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határ őrizetét. Ha vannak olyanok, akik Afganisztánban maradnak és nem sikerül elfogni őket, a tálibok sorait erősíthetik, ráadásul egy olyan időpontban, amikor a nyár közeledtével hevesebbé szoktak válni a harcok.
Az afgán igazságügyi minisztérium azt gyanítja, hogy belső segítői voltak a foglyoknak. Mással nem nagyon magyarázható az a szervezettség, amellyel egyetlen cellán keresztül néhány óra leforgása alatt egy egész blokk kiürült.
A kandahári Szarposza börtönt több millió dolláros költséggel újították fel és erősítették meg azt követően, hogy 2008-ban a tálibok kilencszáz társukat szabadították ki onnan. Afgán tisztviselők és NATO-támogatóik rendszeresen arról számoltak be, hogy a börtön biztonsága nagyban megnövekedett a három évvel ezelőtti fogolyszöktetés óta.
Nem világos, hogy az egyméteres átmérőjű, 320 méter hosszú alagúton miként tudott ennyi rab ilyen rövid idő alatt - óránként több mint száz ember - elmenekülni egy állítólag szigorúan védett börtönből.
Az alagút egy, a börtön látóhatárán belül lévő házból indult ki. Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő hétfőn közölte, hogy embereik öt hónap alatt ásták ki a börtönig vezető alagutat, elkerülve a kormányzati ellenőrzőpontokat és a jelentősebb utakat. Négy és fél órán keresztül tartott a szöktetési művelet úgy, hogy azt a fegyőrök nem vették észre. 
A tömeges fogolyszökés következményeként az amerikai hatóságok késleltethetik a bagrami börtön feletti ellenőrzés átadását az afgánoknak. A Kabultól északra fekvő bagrami légitámaszponton létesített börtönben sok veszélyes lázadót őriznek. Emberjogi csoportok élesen bírálták az itt uralkodó állapotokat, amelyek szerintük a guantánamói börtöntáboréhoz hasonlíthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!